Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СЕПТЕМВРИЙСКА ЗДРАВНА РЕВОЛЮЦИЯ

Деветият месец от годината се очаква да е доста напечен за тройната коалиция. Дебатите около спорните промени в здравноосигурителния модел ще поддържат високи градусите в кулоарите и пленарната зала на парламента. Доста зор ще видят депутатите и да убедят електората колко добри са поредните им предложения за реформи в сектора. Ситуацията допълнително ще се нажежава от приближаващите парламентарни избори и подготвяните общонационални протести на медицинската общност.
Четири месеца бяха напълно достатъчни на властта, за да завърти здравната реформа на 180 градуса. Само преди седмица основните автори на промените - Антония Първанова от НДСВ и Йордан Цонев от ДПС, гордо размахаха третия пореден проект за корекциите в съществуващия модел на здравно осигуряване. И въпреки че той няма нищо общо нито с предишния документ, нито с плановете, обявени след срещата на кабинета в Катарино през май, описаните в него идеи ще бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание през септември. Подробностите около този проект все още не са ясни, но Първанова твърди, че са съгласувани и одобрени в коалицията.
Натъманяването на реформата започва до седмица
след като народните представители се завърнат от лятната си почивка. Новият план, който се очаква да бъде лансиран тогава, е свързан с реалната демонополизация на Националната здравна каса от 2010 година. Звучи познато, но разликата се състои в начина, по който ще започне промяната. За включването на доброволните фондове в пазара на здравноосигурителни услуги няма да има преходен период, каквато бе първоначалната идея, и частните дружества ще започнат да конкурират НЗОК директно от 1 януари 2010-а. Това означава, че догодина заплащането на медицинските дейности ще продължи да се извършва само от бюджета на здравната каса, а фондовете ще получат отсрочка, за да изпълнят поставените изисквания към тях. Първанова и Цонев например са категорични, че няма да се откажат от поправките в Кодекса по застраховане, които предвиждат частните здравни каси да се пререгистрират като застрахователи, въпреки че предложението им бе обявено за неефективно в доклад на Световната банка. Двамата обявиха документа за абсолютно фалшив и поръчков, след което редактираха модела си и обещаха да го предложат за обсъждане в парламента наесен. В законопроекта им е записано, че застрахователните дружества ще получават допълнителен лиценз за извършване на дейности по задължителното здравно осигуряване, но само ако са подписали договори с най-малко 500 хил. лица. В случай че броят на осигурените падне под тази бройка за повече от година, разрешителните ще им бъдат отнемани. Предвиждат се и санкции, ако фондовете неоснователно отказват плащания или не записват хора, които са с тежки и хронични заболявания. Освен това от тях ще се изисква да разполагат със структури поне във всеки областен център, с минимален гаранционен капитал от 15 млн. лв. и с информационна система, която за поддържа връзка със здравната каса.
Естествено, това съвсем не означава, че вдигането на здравната вноска ще бъде отложено за 2010-а. Още от 1 януари догодина здравноосигурените граждани ще дават не 6, а 8% от осигурителния си доход за здравни вноски, които директно ще захранват бюджета на НЗОК.
Питанката, която разединява коалицията
е колко повече и по-добри медицински услуги ще получат хората срещу тези пари?Още в началото на месеца от НДСВ обявиха, че не са съгласни вноската да се вдига, без да започнат истинските реформи в сектора (т.е. без касата да загуби монопола си). Но здравният министър Евгений Желев, който е от квотата на БСП, бе категоричен, че догодина данък Здраве ще бъде увеличен. От ДПС засега са склонни на компромис, макар и да се опасяват, че ако промените се отложат за следващия мандат, никога няма да се случат. Червените депутати обаче биха отбой с публичните си изказвания, че не желаят да рискуват доверието на електората със сложни промени в предизборна година. Левицата е готова да подкрепи модел, при който монополът на НЗОК се запазва, а доброволните фондове се конкурират за допълнителна здравна вноска от гражданите, срещу която им предоставят здравни услуги извън пакета, покриван от касата.
Единството в коалицията все пак е от първостепенна важност за предстоящите избори и партньорите полагат усилия да го закърпят с други промени на парче. За да умилостивят медицинската общност, депутатите обмислят да актуализират бюджета на здравната каса за тази година и да увеличат парите за лечение. Това ще стане възможно, ако цените на клиничните пътеки бъдат увеличени с 10-12%, което не е правено през последните три години, обясни министър Желев. Стойностите на пътеките са записани в Националния рамков договор и за да бъдат променени, е необходимо приемането на анекс към него, под който да се подпише не само ръководството на касата, а и това на Българския лекарски съюз. Но тъй като двете организации от години не намират общ език, едва ли ще постигнат лесно съгласие. Единственият вариант в този случай е
правителството само да се намеси
и да актуализира бюджета на НЗОК чрез държавна субсидия, което означава парите да дойдат от излишъка. Само че и този вариант е под въпрос, тъй като депутатите все още се карат за какво да изхарчат натрупаните средства.
Положението не е никак розово, защото липсата на важни решения за предстоящата здравна реформа още повече ще разгневи медицинската общност. Лекарите, медицинските сестри и санитарите едва ли ще се поколебаят да зарежат работата си и да излязат по улиците, за да търсят правата си. Конкретните им действия се очаква да бъдат обявени след 6 и 7 септември, за когато Българският лекарски съюз е насрочил своя Национален съвет. Двайсетина дни по-късно ще се състои и форумът на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Освен протестите съсловните организации обмислят да поискат мораториум върху реформите в сектора, тъй като всичките били недомислени. На политиците трябва да се забрани да предлагат промени във вече установени модели до момента, в който не се приеме Националната здравна стратегия или основен документ с насоки за справяне със заболеваемостта и социалния статус на населението. Чак тогава могат да се правят реформи, категорична е Мариана Кирилова, председател на лекарската колегия във Велико Търново. Интересно как ще реагират на това искане управляващите?
Практиката за съжаление показва, че след дълга почивка в умовете на народните представители нещо се обърква. Някои не помнят какви предложения са правили, други застават на коренно противоположна позиция, подкрепяйки идеи, срещу които сами са протестирали. Ясно е, че септемврийската сесия на парламента ще е революционна от гледна точка на реформите в здравния сектор. По-важното обаче е да е революционна и по отношение на реализирането им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във