Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сензорна система ще наблюдава водата в язовир „Искър“

Плаващият „LG Sonic“ буй за проследяване качеството на водата в яз. „Искър“ е успешно инсталиран и вече предава данни в реално време към системата на „Софийска вода“, част от френската компания "Веолия", съобщиха от ВиК дружеството. Устройството визуализира и данни за мътност, pH, температура, разтворен кислород, фикоцианин и хлорофил в реално време. Специализираният софтуер пък автоматично създава прогноза на база данните, които получава.

Устройството е и енергийно независимо благодарение на слънчевите си батерии. То подава данни към уеб базиран софтуер, чрез който отдалечено се управлява ултразвуковата технология за регулиране на водораслите. Така не се допуска цъфтеж, който да доведе до влошаване на показателите на водата във водоема. Чрез въвеждането на технологията се цели при постоянен контрол, до пречиствателните станции за питейна вода да достига още по-чиста сурова вода.

„Софийска вода“, част от "Веолия", е първият ВиК оператор на Балканите, който внедри сензорната система в основния си водоизточник – яз. „Искър“, откъдето идва близо 80% от питейната вода за столицата. Дружеството е част от международния проект Aqua3S, заедно с още шест европейски града с европейско финансиране по програма „Хоризонт 2020“.

С интегрирането на „LG Sonic” „Софийска вода“ ще управлява по-ефективно и качествено водните ресурси чрез дигитализация и технологично развитие за подобряване на услугите, които се предлагат на потребителите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във