Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Сенчестият бизнес поизлезе на светло

Същинска трансформация е започнала сред офшорните фирми в България. Техните собственици, които досега се криеха на сянка в някои от данъчните оазиси по света, са започнали да изсветляват капиталите си или да се пререгистрират. Целта е да се заобиколи приетият в края на миналата година от Народното събрание Закон за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици. Формалното легализиране на бизнеса им ще продължи до 30 юни 2014-а, когато изтича шестмесечният гратисен период от влизането на норматива в сила.


Ако някой е смятал, че ще сме свидетели на отнемането на лицензи или разрешителни, разваляне на договори или пък тотално прогонване на офшорните компании, значи е пълен наивник. В изключително краткия закон от едва осем членове, чиито автори са Йордан Цонев и Делян Пеевски, има достатъчно "вратички" или, казано на юридически език - изключения. Благодарение на тях бизнесът спокойно може да се приведе във вид, отговарящ на новите изисквания. Освен това, при все че никой не го признава публично, има и други схеми, при които офшорните зони формално ще излязат от играта, но привилегиите им ще продължат да се ползват.


От хватката на шумно рекламирания закон например съвсем елегантно ще се измъкне бизнесменът Гриша Ганчев, нищо че мажоритарният собственик на неговата фирма "Литекс комерс" - "Литекс инвестмънт лимитид", се подвизава на Британските Вирджински острови. Причината е, че в Търговския регистър са публикувани документи за актуалното състояние на "Литекс инвестмънт лимитид", от които стават ясни истинските му собственици. А това според законовите текстове е достатъчно основание фирмата да не се закача. В случая физическите лица, притежаващи акции в офшорката, са самият Гриша Ганчев, Илия Терзиев, Иван Дойнов, Радослав Димитров и Константин Димитров. Ако тези данни липсваха, можеше да се стигне до развалянето на всички сделки с "Литекс Моторс", която произвежда китайските автомобили на "Грейт Уол" в Ловеч, тъй като основният пакет от акции е притежание на "Литекс комерс".


С уж строгите разпоредби на обявения за "уникален" закон ще се размине и една от най-големите строителни компании у нас - "ПСТ холдинг". Официално зад нея стои регистрираната на Британските Вирджински острови "Галиано Уърлдуайд лимитид". До май 2013-а тя се представляваше у нас от Иван Шарланджиев, който е и представител на самия "ПСТ холдинг". Два месеца по-късно - на 31 юли, обаче за островната фирма вече се подписва Дамян Йорданов Минков. Същия ден той е заличен като управител на "Инфра имоти", чието предишно име е "ПСТ имоти". Междувременно "Галиано Уърлдуайд лимитид" е заменило и "Сигнус БГ" като собственик на "ЖП инвест". Но по-важното е друго. В регистрите се появява удостоверение за "Галиано Уърлдуайд лимитид", в което за физически собственик на компанията е посочена Диана Андреу. Макар за нея да няма повече информация, това би трябвало да е напълно достатъчно, за да се заобиколи Законът за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици.


Без съмнение, благодарение на енигматичната фигура, наречена "физически собственик", проблемите си решава и новия собственик на "Булгартабак холдинг". Преди седмица Комисията за защита на конкуренцията даде разрешение австрийската "БТ Инвест", която притежава мажоритарния дял в цигарения холдинг, да бъде продадена на дубайското дружество TGI Middle Est FZE. Сделката обаче ще се сключи чрез дъщерната му фирма Livero Establishment, регистрирана в Лихтенщайн. Според проверката на регулатора това нямало да доведе до концентрация или да наруши конкуренцията на пазара. Дубайското дружество, което еднолично се контролира от Prest Trade, в момента не извършвало търговска дейност. Дъщерната му компания Livero пък няма дейност в България. Но ключовото в случая е, че зад двете фирми стои едно и също физическо лице, което фактически ще упражнява правата на контрол. Колкото до името му, то е заличено от протокола с мотива, че представлява търговска тайна.


В действителност, ако тази маневра в собствеността не беше направена, имаше реална опасност от развалянето на приватизационната сделка за "Булгартабак холдинг". Причината е, че в закона има разпоредба, според която офшорните компании не само че няма да се допускат до нови процедури, ами дори и старите договори с тях ще бъдат обявявани за недействителни. Последното ще може да стане по искане на всяко заинтересовано лице, а държавата няма да дължи връщане на полученото по договора, нито компенсации и обезщетения от какъвто и да е характер.


Раздвижване има и при фирмите, свързвани с енергийния бос Христо Ковачки. В началото на тази година е извършена смяна на собственика на "Атоменергоремонт", която изпълнява редица държавни поръчки. Регистрираната на Сейшелските острови "Хестън Корпорейшън Лимитид" е сменена с "Бултрейд Корпорейшън" ЕООД. Дружеството е притежание на Борис Методиев, който ръководи още "Глобал карбон верификатор" и "Фея". И тъй като в норматива е заложено и ограничение за участие на офшорки в процедури за предоставяне на лицензи по Закона за енергетиката, и съответно отнемането им, когато вече са издадени, скоро може да очакваме още подобни рокади. Както е известно, Ковачки държи топлофикациите в Плевен, Враца, Бургас, Габрово и Сливен чрез регистрираните също на Сейшелските острови "Корнворс Лтд", "Галер Консулт Лимитед", "Уорсфорд Лимитид", "Дариал Корп.", "Лотер Интернешънъл Инк.". Същото се отнася за "Въгледобивна компания", 50% от която са в ръцете на "Болония инвестинг лимитид", регистрирана в столицата на Британските Вирджински острови Тортола; "Мина Чукурово", която се държи от "Шалот Корпорейшън"; "Мина Станянци", чийто екзотичен притежател е "Перлот Лтд", както и мина "Бели брег", зад която стои "Джозет Инк".


Законът на Цонев и Пеевски вече е успял да заобиколи и софийската "Новахим" ЕООД. До неотдавна нейният собственик - "Горман сървисиз къмпани", бе акостирал на Маршаловите острови. Сега обаче цялото дружество е в ръцете на Анелия Александрова, която впрочем е била едноличен собственик и преди идването на офшорката през април 2011-а. По същия начин се е "превъртяла" и известната пазарджишка фирма "Паркинги и гаражи 2011". На мястото на "Дуалком" от Белиз е застанала "Търговска агенция Пазарджик". Неин собственик е "Мак Интернешънъл" на Георги Даскалов. И в двата случая изискването за физически собственик на капитала е изпълнено.


Но докато споменатите фирми на практика са легализирали безусловно бизнеса си, други все още са на ръба. Така стоят нещата с прочулата се с доставката на принтерите за парламентарните избори през 2013-а и раздаването на декодерите за цифрова телевизия "К и К електроникс", управляваща търговската верига "Техномаркет". Макар че дружеството е със сменено име ("Техномаркет България") негов собственик все още е лихтенщайнската "Домтех Холдинг АГ". Подобно е положението и с професионалния футболен клуб "Славия", чийто едноличен собственик - "Виктория Пропътри Фаундейшън", е регистриран в Панама.


Между другото, има и компании, които още отначало останаха извън обхвата на закона, възползвайки се от предвидените в него изключения. Конкретно, няма бариери за офшорки, чиито акции се търгуват на някоя борса в страна от ЕС. За такъв пример може да послужи "Стара планина холд", в която акции притежава лихтенщайнската Potbul Invest Foundation. Освен това всяка сенчеста фирма може да продължи да прави бизнес у нас, ако е лицензиран инвестиционен фонд или друга подобна структура и е част от икономическа група, чиято компания майка е данъчно регистрирана в държава, с която България е подписала спогодба за избягване на двойното данъчно облагане или споразумение за обмен на информация. Тази разпоредба засяга и трите ни частни национални телевизии - bTV, Nova и TV7. Те имат неясни собственици, но в никакъв случай няма да бъдат засегнати от норматива, тъй като притежателят на "БТВ медиа груп" - "Си Ем И Бългерия Би Ви", е регистриран в Холандия, този на "Нова броудкастинг груп" - "Ем Ти Джи Броудкастинг", е в Швеция, а фирмата зад "ТВ седем", е кипърската "Краун медия лимитид". В подобна ситуация са още редица фирми като "Актавис", "Сторко", "Чипита Фуудс България", "Стар фудс България", "Еко България", "София файненс" и т.н.

Facebook logo
Бъдете с нас и във