Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сенатор иска САЩ да спре придобиването на bTV от Келнер

Сенаторът от Републиканската партия Марко Рубио твърди, че придобиването на компанията СМЕ, част от която е bTV, от PPF Group, собственост на чеха Петр Келнер ще застраши националната сигурност на САЩ, съобщава агенция "Ройтерс".

Рубио пише, че има данни за "пълномощници на Китай в Чешката република" и добави, че телекомуникационните фирми, собственост на PPF, работят с Huawei Technologies Co за развитие на 5G мрежи. CME Group оперира в Чешката република, както и в България, Румъния, Словакия и Словения, достигайки около 97 милиона души и притежава някои от най-гледаните програми за новини в Централна и Източна Европа, казва Рубио, който членува в комисии по външни отношения и разузнаване.

Компанията PPF казва в изявление, че Рубио разчита на "невярна информация" от чешки политик и оспорва неговата пазарна характеристика на CME. Компанията заяви, че е наследила само технологията на Huawei като част от нейното придобиване от норвежкия телекомуникационен оператор Telenor миналата година.

"PPF купува CME като допълнение към своя телекомуникационен бизнес, без задни мотиви. Като част от процеса на придобиване на CME, PPF Group си сътрудничи с всички съответни регулаторни органи и ние им предоставяме цялата необходима информация", заявяват още от компанията и добавят, че ще изяснят недоразумението с Рубио.

В края на октомври 2019 г. чешкият инвестиционен фонд PPF Group NV официално придоби Central European Media Enterprises Ltd за сума от порядъка на 2.1 млрд. щатски долара. Споразумението е одобрено единодушно от Съвета на директорите на CME по препоръка на Надзорния съвет. Най-големият акционер на CME, AT&T Inc., се съгласи да гласува в подкрепа на транзакцията. Очаква се придобиването да приключи около средата на 2020 г. при положение, че сделката получи съответните регулаторни одобрения.

Общо 1.15 млрд. евро за сделката са изцяло гарантирани от група банки като BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Société Générale and UniCredit.

Рубио твърди, че дъщерното дружество на PPF - Home Credit е наело фирма за връзки с обществеността, чиято цел е "да манипулира чешкото обществено мнение благоприятно спрямо Китай. Тази работа включва шпиониране на чешки политици, натиск върху медиите да оттеглят новинарски критични за Китай статии." Той поиска от Комисията по чуждестранни инвестиции в Съединените щати да преразгледа сделката, защото "подкопава интересите на националната сигурност на САЩ, свързани с Централна и Източна Европа, както и с Китай".

Администрацията на Тръмп добавя, че Huawei към икономическия черен списък през май, позовавайки се на опасенията за националната сигурност и лобира чуждестранните правителства да не допускат Huawei да участва в изграждането на 5G мрежи.

Сега тече процеса по придобиването на СМЕ, а от там и на bTV от Петр Келнер. Ако искането на Рубио бъде разгледано от Комисията за чуждестранни инвестиции на САЩ, това може да забави сделката с години, дори напълно да я спре. Припомняме, че миналата година Келнер се опита да придобие и телевизия "Нова", но Комисията за защита на конкуренцията в България спря сделката.

Кой е Петр Келнер

Келнер започва да натрупва богатство по време на продажбата на държавни компании след падането на комунизма в бивша Чехословакия. Основните му инвестиции са в телекомуникационната и финансовата индустрия, като в края на миналата година PPF притежава активи над 38 милиарда евро. Той контролира телекомуникационния оператор O2 Czech, както и оператори в няколко други източноевропейски държави, докато неговата потребителска кредитна компания Home Credit е активна в 10 страни, като Русия и Китай са най-големите пазари.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във