Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Семейство Баневи губи още имоти

Черните облаци над главите на семейство Николай и Евгения Баневи започнаха все повече да се сгъстяват. През седмицата стана ясно, че заради поредните милионни задължения на Банев още девет негови имота за около 16 млн.лв. са обявени за публична продан. Те са в активите на фирма Полимерии съдия-изпълнител ще ги продава на 14 септември заради дългове към АЕЦ Козлодуй. Имотите се намират в южната промишлена зона на Девня и най-скъпият от тях е с площ от 484 дка, върху които са разположени петнадесет сгради. Първоначалната тръжна цена за него е близо 7 млн. лева. За електрическа подстанция бъдещите купувачи ще трябва да наддават от 4.8 млн. лева. Парцел от близо 550 дка пък е обявен за 3.3 млн. лева. За други близо 30 дка с пет сгради кредиторите са поискали над 330 хил. лева. Още пет терена с обща площ около 169 дка ще бъдат изтъргувани за минимум 370 000 лева.


Самият Николай Банев обяви, че ще съди НЕК за 40 млн. лева. Според него причината за задълженията му към АЕЦ Козлодуй са милионите, които три години електрическата компания не му била плащала за тока от подстанцията в Девня с мощност 120 киловата.


Финансовото блато, в което е затънала фамилията, не е от вчера. През пролетта на публична продан бяха изнесени и част от хотелите й. Четиризвездният Луна на Златни пясъци беше предложен за близо 21 млн. лева. Хотел Камчия в едноименния курорт пък бе с начална тръжна цена 1.51 млн. лева.


По същото време съдебният изпълнител Тотко Колев подгони Банев заради натрупани дългове и неуредени сметки и поиска продажбата и на два скъпи ресторанта в Созопол. Те са в активите на фирма Хелио Тур С АД, която стопанисва къмпинг Каваци. Ресторантът на созополската ул. Републиканска, със застроена площ от 950 кв. м и парцел от 3414 кв. м беше обявен с начална тръжна цена от 450 525 лв., а другият, разположен в парцел от 829 кв. м на ул. Ропотамо, бе оценен на 318 450 лева.


Все още не е решено докрай и делото по иска, който земеделският министър Мирослав Найденов заведе срещу Николай Банев за правото на собственост върху 182 дка гори в землището на село Свети Никола, община Каварна. Добричкият окръжен съд отсъди в полза на държавата собствеността на земята, върху която се намира курортният комплекс Русалка на северното Черноморие. Магистратите разпоредиха на фирма Паррус (собственост на семейство Баневи) да предадат на земеделското министерство владението върху имота, но решението може да бъде обжалвано пред Варненския апелативен съд.


Спорната земя бе прехвърлена на фирми на Баневи от бившия областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев (ДПС) в началото на юли 2009-а, точно в края на мандата на правителството на тройната коалиция. Фамилията твърдеше, че правото на собственост на държавата е прекратено още през 1991-а, когато имотът е бил предаден за стопанисване и управление на държавната фирма Ваканционно селище Русалка, приватизирана през 1999-а от АКБ Форест на Николай Банев. Съдът обаче определи, че държавната фирма ВС Русалка не е имала право да стопанисва имота, защото при преобразуването й в еднолично дружество през 1991-а той не е бил част от активите й. Стъпвайки върху направената комплексна експертиза, съдиите постановиха, че записването на имота в счетоводния баланс на Русалка тур на Баневи не е основание за придобиването на терена, а нотариалният акт на областния управител е невалиден.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във