Банкеръ Daily

Управление и бизнес

СЕМ няма достатъчно средства, за да контролира ефективно медиите

Всичко в доклада на Европейската комисия във връзка с начина, по който се финансира Съветът за електронни медии е вярно, заяви председателят на СЕМ Бетина Жотева.

В доклада е записано, че СЕМ няма достатъчно средства, за да изпълнява ефикасно задачите си и е финансово зависим от държавата за предоставянето на необходимите ресурси.

"Последните години съветът се е превърнал в един конюнктурен орган, който вече не може да си изпълнява задълженията и по закон. Ние не можем да наблюдаваме телевизиите и радиата и да ги контролираме, защото нямаме техническата възможност за това", каза Жотева пред bTV.

От СЕМ се изпратили през август писма да председателя на Народното събраниe Цвета Караянчева, до премиера Бойко Борисов и до финансовия министър с молба за помощ за осигуряването на нужната техника. Предупредили са, че няма да могат да наблюдават медиите дали спазват закона по време на избори. Реакция обаче не е последвала от нито една институция.

Председателят на медийния регулатор посочи, че не могат да правят и записи, за да видят какво се случва в ефир. А молят телевизиите да им предоставят запис, за да ги санкционират.

По повод констатацията на ЕК за притеснителната липса на прозрачност в собствеността на медиите, Жотева коментира, че в Европа все още не се е състоял дебатът дали политици могат да притежават медии. Това е регламентирано само в Малта, където има забрана медиите да са собственост на политици, уточни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във