Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Селскостопански производители се опитали да „изпързалят“ държавата с 14 млн. лева

„Копаенето“   из  дебрите на Държавен фонд "Земеделие"  продължава. След смяната на предишното ръководство на най-голямата разплащателна агенция у нас , след оставката  на предишния й началник Живко Живков, през юли, новият изпълнителен директор  Васил Грудев се зае с изчистването на замърляния й от години имидж.

Под мотото “за мен панацеята е прозрачност”, Грудев захвана проверки във всички посоки. След разчистването на „обора“ от скандала с къщите за гости, сега става ясно, че експертите на Фонда са разкрили нова измама. Този път става дума за близо 14 млн. лева.  Оказва се, че при извършени проверки на 541 фермери , които са декларирани че на 11 000 декара земи (по документи) са отглеждали зеленчуци , такива изобщо липсвали.

Измамите били разкрити  след множество получени сигнали във Фонда от различни краища на страната.

До миналата година проверките за получаването на субсидията по обвързаната подкрепа за производство на зеленчуци е ставала въз основа на проверка на подадените документи за реализирана продукция. Инспекциите на място са били само върху 5% от заявените площи за подпомагане, но след като Грудев оглави разплащателната агенция така наречените теренни проверки върху заявените площи били увеличени на 20 на сто. Въпреки , че вече  установените случаи на измама, вече се определят от самия Грудев  като „масови“ , все още проверяващите са успели  да обхванат само половината от заявените площи.

"Резултатите от проверките за жалост не са добри, затова фермерите трябва да знаят, че няма да получат субсидии за тези площи", категоричен е  шефът на Фонда.

Най-големите разминавания между декларирани и реално обработвани площи са били установени в областите Хасково, Пловдив, Плевен и Благоевград.

По думите на Грудев в област Хасково например най-много несъответствия имало при производителите на краставици. При заявени 2744 декара, на които според внесените от фермерите документи би трябвало да бъде отглеждана тази култура,  не  бил открит нито един "жив зеленчук“...

Подобна  било и картината и със земеделци, които декларирали , че на 1520 дка отглеждат лук, какъвто на практика не бил открит. Нарушения са открити и при производители  на пъпеши – там фалшивите заявени от тях декари  били 1037.  Малко по – „скромни“ в измамите в този район  били тези, които са отглеждали домати. На заявените терени били  открити 542 дка "тревясало поле".

В пловдивско , обаче тази „скромност“ е значително кампенсирана. При проверките е установено, че върху заявените 2368 дка  доматите липсвали.  Нарушения са открити както при производителите на картофи, които заявили измислени  470 дка, така и при тези които обещавали да произведат пипер – върху 530 дка.

В област Благоевград измама е установена при картофите, при които те липсвали на заявените за подпомагане 850 декара.

В Плевенско пък най-много били нереално заявените насаждения  – 1240 дка с "фалшиви" градини.

От цялата тази статистика, става ясно, че при тези  541 кандидати, подали заявления за обвързана подкрепа, не били открити  засадени култури върху цели 11 000 декара, съобщава  Грудев. Всички те ще бъдат лишени от възможността да получат "заявените" за подпомагане средства, категоричен е шефът на Фонда.

Тук е моментът да припомним, че подпомагането по обвързаната подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци беше въведено по времето на втория мандат на правителството на Бойко Борисов, когато министър беше сегашния министър на земеделието Десислава Танева. Това решение беше взето, тъй като дотогава средствата за допълнителното подпомагане на земеделските производители основно бяха насочени към зърнопроизводителите, докато площите на които стопаните, които се занимаваха с производство на плодове и зеленчуци все повече намаляваха. За 2018-а  ставката по схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци беше 1277.62 лева на хектар за първите 30 хка и по 851.75 лева на хектар за над 30-ия хектар. За зеле, дини и пъпеши подпомагането е 735.49 лева на хектар за първите 30 допустими хектара и по 490.33 лева на хектар за над 30-ия хектар.

При производството на оранжерийни зеленчуци подпомагането по обвързаната подкрепа е значително по-висок - 17 021.85 лева на хектар за 2018 година.

Според министър Танева, именно чрез схемите за обвързана подкрепа производството на плодове и зеленчуци  е било сериозно увеличено – близо с 30 на сто. Тя продължава да отстоява запазването на тези субсидии и занапред, защото това производство  е свързано не само с консумацията на родно производство, но и осигурява  на трудова заетост в селските райони. По думите й през настоящия програмен период е осигурена 38% целогодишна трудова заетост в секторите "Плодове" и "Зеленчуци", а ако работата в тези сектори продължи, очакванията й са тенденцията за ръст в това производство, не само  да се запази, но и да се увеличи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във