Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Село Мезек привлича с тракийски гробници, крепост и вино

Мезек е едно малко селце в Южна България, с 249 жители, сгушено в община Свиленград в подножието на Източните Родопи.  Намира се на 10 км западно от общинския център и на 60 км югоизточно от областния център Хасково.

Мезек е основано на 2 км източно от сегашното му местоположение в местността Орехите (старо име: Юртището) по сведения на стари хора от селото. В миналото селото се нарича Музак, което според тълкованието на проф. д-р Богдан Филов означава музей. То е разположено на пътя, който свързва Централна Европа и Близкия изток, което е причината да бъде често нападано. При едно такова нападение е било разрушено, а селяните бягат основават ново село по източните склонове на Източните Родопи. Датата на преименуването на Музак в Мезек не е известна.

Макар и малко днес, селото явно е било важно средище в миналото, тъй като край него са открити различни културни и природни забележителности - две тракийски гробници, средновековна крепост, което дава основание да се счита, че районът е обитаван от древността.

Южно от селото, върху един от първите ридове на планината Гората (Източни Родопи), е разположена една от най-добре запазените и големи български крепости. Тя е средновековна и има запазени кули и високи крепостни стени, ограждащи площ от 7 декара. До нея се стига по удобен път и по маркирана пешеходна и вело- пътека. В един от ъглите на крепостта е построен и прикрит бетонен военен бункер през 40-те години на ХХ век.

През лятото на 2006 г. е маркирана екопътеката от центъра на селото до връх Шейновец. Дължината ѝ е около 7 километра. Около 6 часа са необходими за отиване и връщане. Най-високият връх в планината Гората (Св. Марина), първият дял на Източните Родопи, е с надморска височина от 703.6 метра. Върху самия връх има паметник на загиналите в Балканската война, а в подножието му голяма ретранслаторна радио-телевизионна кула. Около върха личат останките на старо тракийско кале.

Куполът на тракийската куполна гробница под връх Шейновец е изграден от застъпващи се квадри. Тя също е изследвана от проф. д-р Богдан Филов, наред с мезешката гробница. До гробницата се стига по асфалтовия път от с. Мезек за връх Шейновец, като при един ляв завой на пътя, по билото на планината се отклонява черен път вдясно, преминаващ в горска пътека.

Монументалната тракийска куполна гробница край село Мезек в могилата Малтепе е строена още през VI век пр. Хр. Тя е на 1 км източно от селото и е открита през 1931 година. Проучена е през лятото на същото година от проф. д-р Богдан Филов и д-р Иван Велков. Гробницата има голяма кошеровидна куполна камера, както и две предкамери. До тях се стига по най-дългия коридор (дромос), в който е изложена постоянна холографска експозиция, която показва намерените в гробницата находки чрез огледално-релефни холограми. Градежът е с така наречената „суха зидария", без хоросан. Общата й дължина е почти 30 метра. Учените са установили, че тя е използвана многократно (не по-малко от четири пъти) и че в нея са били погребвани знатни представители на тракийската аристокрация. Доказват го откритите златни накити, обеци, огърлици и апликации, предмети от желязо, стъкло и глина. Била открита случайно от овчар, пасял стадото си на хълма, под който било скрито съоръжението. Когато се облегнал на своята гега, тя внезапно пропаднала надолу. Разкопали мястото и попаднали на нейния вход.

Край село Мезек е разположена винарската изба "Катаржина Естейт", в която се произвежда вино с марката MEZZEK. В самото село също има малка бутикова винарна - винарна "Мезек", където можете да опитате автентично местно вино. Това, и наличието на бунгала и ресторант, дава възможност за развитие на винен туризъм.

Facebook logo
Бъдете с нас и във