Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Секторът на ИКТ е най-перспективен за американски инвестиции у нас

"Hewlett-Packard България" ЕООД е една от големите компании в българския IT сектор, като в София е Глобалният център за услуги за Европа, Средният Изток и Африка.

Най-големият световен пазар между САЩ и ЕС показва стабилен ръст за 2019-а, а числата и бизнес-връзките дават основание за справяне с кризата от COVID-19. "Ние имаме нужда САЩ и ЕС да работят заедно с цялата световна общност, за да осигурят координиран подход към здравната криза, предизвикана от COVID-19 и последващия смазващ ефект върху икономиката. Смелите решения от правителствата е от изключителна важност, за да защитят здравето на своите граждани и да предпазят нашити икономики от удара на глобалната рецесия", посочва Сюзан Дангер, главен изпълнителен директор, AmCham EU. Кризата днес показва продължаващата важност на сътрудничеството от двете страни на Атлантика, каза още тя.

Това става ясно от новото издание на доклада "Трансатлантическа икономика 2020", представено от Американската търговска камара в България (АмЧам), която обединява над 350 американски, български и мултинационални компании в страната. То отново поставя ударение върху въздействието на продължаващата пандемия на COVID-19, която вече има отражение както върху европейските, така и върху американските икономики. Настоящата криза се наслагва в допълнение към съществуващите икономическа и политическа нестабилност, която на свой ред ще носи още предизвикателства пред най-големия световен пазар. Независимо от растящата несигурност, докладът от 2020 г. обръща внимание върху фундаментите на трансатлантическите отношения, които остават силни и по всяка вероятност ще играят роля при последващото икономическо възстановяване.

България в Трансатлантическата икономика

Данните за България показват стабилни взаимоотношения и възможност за развитие, като оценката е, че делът на американските инвестиции е сравнително малък по данни за 2018 година. Те възлизат на 2.6 милиарда щ. долара. По отношение на заетостта България се нарежда на шесто място сред ЕС-13, в които американски компании наемат хора. Само за 2018 г. преките американски инвестиции са в размер на 928 млн. щ.долара.

По отношение на търговията, САЩ са изнесли за България стоки в размер на 370 млн. щ.д. за 2018-а. Делът на американските стоки директно за страната ни е 0.9%.към България, като американския дял нараства до 2.5%, когато се изключи вътре-общностната търговия в Европейския съюз.

От друга страна, изнесените от България за САЩ стоки са в размер на 986 млн. щ. д. и така САЩ получават 1.7% от целия износ на страната ни за света. Този дял нараства до 5.2%, когато към него се изключи и вътре-общностната търговия в Европейския съюз.

Стоките с най-голям дял, изнасяни от САЩ към България са машини и оборудване (76.2 млн.щ.д.), транспортно оборудване (58.2 млн. щ.д.), компютри и електроника (56 млн.щ.д.), петролни продукти (23.4 млн.щ.д.), химически продукти (22.2 щ.д.).

България изнася най-много за САЩ химически продукти и изделия (199.2 млн. щ. д.), компютри и електронно оборудване (115.9 млн. щ. д.), машини и оборудване (100.9 млн. щ. д.), текстил и аксесоари (86.2 млн. щ. д., като само тук има намаление с 10 млн. щ. д.) и петролни продукти (73.4 млн. щ. д.).

Сред американските щати, с които България търгува най-усилено са Охайо (140.4 млн. щ.д.), Тексас (80.5 млн. щ.д.), Ню Йорк (70.7 млн. щ.д.), Ню Джързи (70.6 млн. щ.д.) и Масачузетс (62.1 млн. щ.д.).

Американските щатите, които най-много изнасят за България са Тексас (101.2 щ.д.), Калифорния (37.5 млн. щ. д.), Вашингтон (23.2 млн. щ. д.), Ню Йорк (17 млн. щ. д.) и Айова (16.9 млн. щ. д.).

По отношение на услугите, САЩ са изнесли за България в размер на 481 млн. щ. д., докато България е изнесла услуги за САЩ в размер на 577 млн. щ. долара.

Изследването "Трансатлантическата икономика 2020" показва как отношенията между САЩ и ЕС продължават да са най-големите от този вид по света. Трансатлантическото икономическо партньорство произвежда над 5 трилиона евро от търговски продажби за година. Това прави половината от световното индивидуално потребление. Няма друго място по света, освен Европа, което да привлича повече от преките чуждестранни инвестиции от САЩ. През изминалото десетилетие Европа е привлякла 57.5% от общите световни инвестиции на САЩ - много повече от всяко предишно десетилетие.

Изследването е направено независимо от Даниел Хамилтън и Джоузеф Куинлан от Института за чуждестранна политика към Факултета за напреднали международни изследвания към Университета "Джон Хопкинс", по поръчка на Американската търговска камара в ЕС (AmCham EU) и Търговската камара на САЩ.

Тазгодишното издание включва глави посветени на ефекта на Брекзит върху трансатлантическите отношения, китайските инвестиции в Северна Америка и Европа, енергийната икономика от двете страни на Атлантика и дълбочинен анализ на потока на ПЧИ от САЩ към Европа. Документът включва и индивидуални профили на 30 европейски държави, в т.ч. и България и на всички щати на САЩ.

Американската търговска камара в България (АмЧам) обединява над 350 американски, български и мултинационални компании в страната. За своите близо 25 години в България Камарата се превърна във водеща бизнес асоциация, като инициатор на събития на актуални теми в областта на икономиката, международните и национални политики и в социалната сфера.

Инвестициите на САЩ в България са в размер на поне 4.5 млрд. лв. (по данни към 2017 г. и по методологията на ИПИ) и са съсредоточени в сектори като производство, енергетика, селско стопанство, търговия и ИКТ. Те осигуряват близо 30 000 работни места у нас. В момента САЩ са на шесто място сред чуждестранните инвеститори в страната, като регионите с най-значими американски инвестиции са Разград, Севлиево, Стара Загора, София, Пловдив, Добрич и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във