Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Седем магистрали направихме, една завършена нямаше, похвали се Борисов

Премиерът Бойко Борисов инспектира строителните дейности на пътя Видин - Ботевград. Преди зимата пътят Ботевград – Мездра трябва да е готов, заяви той.

"Процесът е необратим, финансирането е осигурено. Работи се на огромен фронт особено при Мездра. Много се строи. Изкопали са скалите от двете страни. Ботевград – Мездра беше най-тежкия участък. Преди зимата трябва да е готов пътят Ботевград – Мездра", подчерта премиерът.

"Седем магистрали направихме. Една нямаше завършена, сега са седем. На АМ „Струма“ се вижда края на строежа, АМ „Хемус“ се строи също. Сега ЕС отпусна още 200 млн. за Северозапада", каза още Борисов.

В средата на август кабинетът отпусна 379 млн. лева за модернизация на пътя Видин - Ботевград. Става дума за участъка между пътния възел „Макреш“ и обходния път на гр. Монтана. Направлението Видин-Ботевград е водещ проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ, тъй като с модернизацията на трасето от „Дунав мост II“ ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”.

"Пътят Видин-Ботевград е като пълноводна река, по която хората и бизнесът ще се върнат в региона. Продължаваме. Нека хората знаят, че сме обезпечили изграждането на модерна и съвременна инфраструктура", каза тогава премиерът Борисов.

Според министър-председателя светът е в най-тежката финансова и икономическа криза, която можем да си представим, но в България още не я усещаме. 

Бойко Борисов намекна, че се мисли и по още два пътни проекта - тунел под прохода Петрохан и връзка между Александруполис и Димитровград.

"Трябва да видим с междучастно партньорство дали не можем да направим Петрохан, както си говорихме с Мицотакис за пътя до Александруполис до Димитровград. На Петрохан, ако се направи пътят, ще е добре. Тежкият трафик като се изкара там, той ще се изплати. Този тунел е чудесна идея, но струва милиард и нещо. Предложи ли сме го на някои големи инвеститори. Чакат нашия анализ за Тол системата как може да се изплаща при какъв трафик", обясни Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във