Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Седем компании са поискали да инвестират в проекта АЕЦ "Белене"

Седем компании са подали заявление, изразявайки желанието си да участват като стратегически инвеститор в проекта АЕЦ "Белене", съобщи на брифинг във вторник енергийният министър Теменужка Петкова. Две компании искат да доставят оборудване на централата, а четири дружества са подали заявление за изкупуване на енергия. Така фирмите, които искат по някакъв начин да се ангажират с проекта, са общо тринадесет. 

В следващата една година правителството предстои да бъде направена по-кратка листа от компании, с които правителството желае да работи. След това ще се очакват конкретни оферти от кандидатите, ще се изготвят финансовите модели и ще се водят преговори.

В понеделник стана ясно, че руската държавна компания "Росатом" е едни от кандидат инвеститорите. Засега неин основен конкурент се очертава Китайската държавна ядрена корпорация. Участие за инвестицията е заявила и Южнокорейската хидроатомна корпорация. Нейните шансове обаче са най-малки. Останалите са "Бектрон Карлсруе",  "ИПК и УП ЕООД" България, Консорциум "Електроцентрала Белене", Консорициум АЕЦ "Белене"

За доставчици на оборудване се спрягат френската "Фраматом" и американската "Дженеръл електрик". Последните две се очаква да не участват със собствени средства в проекта. 

Желаещите да купуват енергия от централата са European Тrade of Еnergy Bulgaria, Еnergy distribution, македонско държавно предприятие и Energomont.

Засега правителството се придържа към първоначалните изисквания за реализацията на АЕЦ "Белене" - без договори за задължително изкупуване на енергията от българската държава, без преференциални цени на тока, без предоставяне на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията.

"Мисля че имаше доста скептицизъм по отношение дали изобщо ще има интерес към реализацията на този проект и на база на тези подадени заявления, мисля че скептицизмът вече е разсеян", заяви още министърът на енергетиката. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във