Банкеръ Daily

Управление и бизнес

СДС: Управляващите срещнат ли руснаци извеждат „Белене“ като национален приоритет

Съюзът на демократичните сили е обезпокоен от поредното извеждане на темата за АЕЦ „Белене“ като национален приоритет на България. Винаги, когато български и руски държавници се срещнат на територията на едната от двете държави, темата за втората атомна електроцентрала се поставя на масата на преговорите. Тя е постоянната дългогодишна енергийна „дъвка“, от която досега налице имаме само едно твърде скъпо оборудване и допълнителни разходи, надхвърлящи вече 3 млрд.евро. Това се казва в позиция на СДС по повод посещението на руския премиер Дмитрий Медведев у нас и проведените с премиера разговори.

"Вчера и руският, и българският премиер заявиха, че проектът има бъдеще. Ние, от СДС, за пореден път казваме, че АЕЦ „Белене“ не само няма бъдеще, но и няма да бъде реализиран.СДС има ясна, последователна  и категорична позиция против изграждането на АЕЦ на площадката на Белене", се казва в позицията. 

Аргументите са, че след проучване на терена от БАН от началото на 90-те години на миналия век беше установено, че площадката се намира в земетръсен район, разломната плоча е различна от тази в Козлодуй и изграждането на опасен обект, какъвто е АЕЦ, е рисково не само за България, но и за целия регион. Тогава срещу АЕЦ“Белене“ се противопоставиха политици от всички цветове, в това число и знакови имена от БСП, като част от тях дори инициираха подписка срещу проекта. Години по-късно, отново политици от всякакви цветове, най-вече от БСП, се опитват да ни убедят, че зоната вече не е земетръсна и проектът е рентабилен. Освен това не е ясно как ще бъде решен въпросът за съхранение на отработеното гориво. Съгласно изискванията на ЕС, страна с АЕЦ трябва да съхранява отпадъците в специални хранилища. Коя община ще се съгласи да приеме тези отпадъци, как ще убеди населението, че са безопасни, при положение, че дори и депа за сметища вдигат на бунт цели райони?

Друг проблем е, че мощностите ни към настоящия момент са предостатъчни за нуждите на България, някои от тях не работят и са студен резерв. А част от произведената електроенергия се изнася и често пъти навън се продава на по-ниски цени, отколкото на българските потребители.Българската икономика е най-енергоемката в ЕС. Ние трябва да работим за намаляване на разходите за електроенергия в бита и производството, а не да увеличаваме производствените мощности.

Според СДС ефективността на АЕЦ „Белене“ не е доказана. И не е вярно, че ще се построи за кратко време, вероятно това ще отнеме едно десетилетие.

Според анализ на банка HSBС, крайната цена ще бъде 10 млрд. 353 млн.евро. Това ще доведе до цена 75 евро/МВ час, което ще оскъпи значително електоренергията за българските граждани и фирми. Освен това закупеното вече оборудване може да бъде инсталирано на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ , която отговаря на всички изисквания, не е земетръсна, има изградена подвързваща инфраструктура, с която ще се спестят 2-3 млрд. лева.

"АЕЦ „Белене“ ще направи българския енергиен сектор изцяло зависим от руските суровини ( нефт, газ, ядрено гориво). Ние сме за диверсификация и за ускорено развитие на енергетика, базирана на възобновяеми енергийни източници. Като отчитаме горепосочените аргументи, от СДС отново настояваме, че  АЕЦ „Белене“ е нефективен, ненужен и най-вече опасен за страната ни и региона проект, който управляващите използват за политически цели. Изграждането на втората атомна електроцентрала не защитава българските национални интереси, а обслужва чужди икономически и геополитически проекти. Построяването на АЕЦ „Белене“ означава драстично повишаване на цената на електроенергията за българските граждани", казват още от СДС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във