Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сдружението на общините иска цялостно преструктуриране на данъчната система

Призив за реална децентрализация на местното самоуправление отправиха към бъдещия парламент участниците в Общото събрание на Националното сдружение на общините в България, съобщи БНР.

Общинските ръководства се обединиха около становището, че е невъзможно да представят необходимите услуги на гражданите и бизнеса при положение, че от събрани 100 лева данъци в бюджетите им остават едва 3-4 лева.

"Необходимо е цялостно преструктуриране на данъчната система, а не увеличаване на данъците. Лошото състояние на повечето общините се дължи на непроменената от години система на възлагане на ангажименти на общините, ресурсно неосигурени и сбърканата система на финансиране", обясни изпълнителният директор на Национално сдружение на общините в България Гинка Чавдарова. 

Тя подчерта, че във всяка държава публичните услуги се финансират с приходи от данъци.

"Ние отговаряме за две трети от публичните услуги и получаваме само 3 лева от местни данъци. Това показва тотално разваления модел. От една страна, възлагаш отговорности и обещаваш на гражданите, че тези отговорности ще се предоставят до най-близката власт, а в същото време ги лишаваш от нормалния общоприет източник. Ние не говорим 100-те лева, събрани от гражданите, да станат 120, а говорим 100-те лева, събрани от всеки един от нас,  поне 10-15 лева да остават на място", каза Чавдарова. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във