Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сдружение поиска промяна на плана за управление на парк „Витоша“

Сдружение "Витошки ски и сноуборд училища" внесе искане до министъра на околната среда и водите за промяна на плана за управление на природен парк "Витоша".

От там настояват Режим 144, който сега гласи "не се допуска промяна на предназначението на земите и горите от горския фонд и строителството в тях, с изключение на прокарване на проводи и съоръжения, свързани с техническата инфраструктура" да придобие следната редакция:

"Не се допуска промяна на предназначението на земите и горите от горския фонд и строителството в тях, с изключение на прокарване на проводи и съоръжения, свързани с техническата инфраструктура и за извършване на реконструкция на съществуващите лифтове и влекове."

От Сдружението са категорични, че от години изпитват затруднения в работата си във "Витоша". "Все по-малко остават местата на Витоша, където може да се извършва нормално обучение и тренировъчен процес. От дълго време наблюдаваме споровете, свързани с възможността за тяхната подмяна с нови и модерни съоръжения и виждаме, че всички се въртят в един омагьосан кръг, без да предприемат конкретни действия." - аргументират се от "Витошки ски и сноуборд училища".

Те заявят, че за тях проблемът е ясен и смятат с тази незначителна промяна в плана за управление да се реши един път завинаги този казус. "Очакваме "Витоша ски", след като имат възможност по закон за подмяна, да си удържат на думата", завършват от сдружението.

Припомняме, че през декември столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че пoзициятa нa Cтoличнa oбщинa e мнoгo яcнa, "иcкaмe дa бъдaт възcтaнoвeни Княжeвcкият лифт, впocлeдcтвиe и Дрaгaлeвcкият лифт, cъoбрaзнo дeйcтвaщия плaн нa Витoшa, кoйтo мaкaр изтeкъл, e дeйcтвaщ пoрaди липcaтa нa нoв. Тoвa трябвa дa ce cлучи, cпaзвaйки ce зaкoнa", категоричен бе градоначалникът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във