Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СДЕЛКАТА ЗА СТРЕЛБИЩЕ ОТСТРЕЛВА ВИСШИ ЧЕНГЕТА

Какво ли може да се каже за държава, в която в грандиозна далавера - фалшивата сделка за 14 дка в столичния квартал Стрелбище, са забъркани висши ченгета? Просто е - няма държава, няма законност, няма ред. За да забършат след скандала, управляващите отстреляха още в четвъртък (9 октомври) заместник-шефът на ДАНС - Иван Драшков. Министерският съвет взе решение за освобождаването му от длъжността заместник-председател на Държавната агенция „Национална сигурност.
Докато безумната история около крупната фалшификация на документи се разплиташе, фактите около нея ставаха все по-пикантни. Освен тиражираните по всички медии информации в. БАНКЕРЪ попадна и на друга връзка - с шефа на НСО Димитър Димитров. Оказа се, че новите собственици на фирмата Сида-С ЕООД братята Димитрови са негови братовчеди. Ще бъде любопитно дали развитието на събитията няма да въвлече и него в интригата с имота.
Историята
Скандалната далавера изплува от Столичната община още в понеделник и пое пътя към прокуратурата. Кметът Бойко Борисов обяви, че фирма Сида-С ЕООД е осъществила сделка с фалшифицирани документи и е придобила въпросния общински терен. Според информационната система Дакси неин едноличен собственик е Петър Иванов Драшков, брат на заместник-шефът на ДАНС Иван Драшков. На 17 април тази година констативен нотариален акт за собственост върху недвижим имот, издаден от нотариус Емануил Каракашев, прави фирмата владетел на апетитния терен в центъра на града. Цитираните документи, удостоверяващи това право на собственост, са договор за покупко-продажба на имот - частна общинска собственост, надлежно вписан в агенцията по вписвания на 18 януари, скица - издадена от район Триадица, данъчна оценка на имота и всички документи, удостоверяващи легитимността на самата фирма. Странно защо обаче
липсва документ за извършено плащане...
Въпреки тази съществена липса актът също е вписан в службата по вписвания.
Кметът Борисов категорично заявява, че подписът му върху договора е фалшифициран, а цитираното в него решение на Столичния общински съвет(СОС), което би трябвало да го е задължило да подпише документа, също не отговаря на истината. В деловодството на СОС решение под този номер няма, а заповедите със сходни номера се отнасят за съвсем други случаи.
Председателят на СОС Андрей Иванов е потресен от арогантността на фалшификата. На всичко отгоре цитираната в договора сума е направо смехотворна - 973 000 лв., или по 69.5 лв. за кв. метър. А сделки с такива параметри са вече спомен от миналото. Оценките на общинските имоти отдавна са наистина пазарни.
Бъркотията около въпросния имот обаче тепърва ще се разплита. Разбира се, че Петър Драшков със сигурност е замесен в схемата за фалшивата покупка - дотолкова, доколкото нотариус Каракашев, който е издал нотариалния акт за имота, потвърди, че Драшков лично се е срещал с него и лично е присъствал и при изготвянето на нотариалния акт. Самият Драшков се покри и предпочете да не разговаря с медиите по тази тема. Междувременно
кълбото започна да се разплита
в няколко посоки. Стана ясно, че по-малко от месец след издаването на нотариалния акт (на 15 май) с неговия подпис е учредена ипотека за 1.2 млн. евро. По късно тя е заличена, а самият Драшков продава цялото дружество на фирма Симеон-2 ООД. Тя пък е собственост на братята Станко Делчев Димитров (30% от капитала) и Емил Делчев Димитров (70 %), но и до днес е неин управител.
Следва нова сделка с този имот - в деня на продажбата на фирмата върху имота е учредена нова ипотека. Този път тя е за 10 млн. евро. За да разберем подробности по случая, успяхме да се свържем с Емил Димитров. Пред в. БАНКЕРЪ той заяви, че познава Драшков отдавна и не си е и помислял, че има нещо нередно в сделката, която прави, като изкупува фирма Сида -С, а още по-малко, че в сделката по имота има нещо нередно. Той обясни, че адвокатите му са разгледали внимателно документите и въобще не са се усъмнили в нередовността им, тъй като договорът е бил надлежно вписан в службата по вписвания. Когато го попитахме не му ли е направило впечатление, че никъде няма документ за извършено плащане, той предложи да ни наеме за адвокати...
Димитров каза още, че е разговарял с Драшков, който продължавал да твърди, че сделката със столичното кметство е съвсем редовна. Засега щели да изчакат резултата от проверката на прокуратурата и едва тогава да решат как ще действат.
Относно връзките му с ген. Димитров, Емил Димитров каза, че дори не си е и помислял да забърква родственика си в цялата каша. Той декларира, че коректността и принципността на генерала никога не биха му позволили да се намеси в случая.
Междувременно министър Миглена Тачева съобщи, че инспекторатът към Министерството на правосъдието ще направи проверка по случая с имота в столичния квартал „Стрелбище. Министър Тачева припомни, че с промените, които се предвиждат в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), може да се забрани временното упражняване на определена професия или дейност, но уточни, че тя самата няма правомощия да наложи забрана върху дейността на нотаруиса, който е заверил сделката за имота, да упражнява професията си.
Тачева обаче пропусна да каже кой ще проследи легализацията на документите в службата по вписвания и какъв ще бъде резултатът от това. Защото няма как цялата работа да не е свършена от
някого, който има право да вписва и подписва....
За историята около скандалната сделка всъщност се разбрало, след като кметът на район Триадица - Евтим Евтимов получил заповед от ДНСК за разрушаване на недовършеното училище върху част от терена. Евтимов не пожела да коментира случая, но твърди, че няма да допусне срутване и ново строителство. Интересно е обаче да се разбере как така хората от ДНСК са пропуснали да видят, че за част от този терен има акт за публична общинска собственост (който в. БАНКЕРЪ откри). Този документ би трябвало да им покаже достатъчно ясно, че няма как той да е продаден никому.
В цялата работа очевидно става дума за толкова откровен грабеж, че за прокуратурата не би трябвало да представлява голяма трудност да отправи нормално обвинение. Но знае ли човек...
Столичната община вече заведе искова молба
до Софийския градски съд срещу „Сида-С ЕООД, с която е поискала да бъде прогласен за нищожен фалшивият договор за покупко-продажба на недвижим имот от 18 януари. Кметът Бойко Борисов очаква съдът да установи по безспорен начин, че собственик на процесните имоти е Столична община. В случай че съдът уважи искането, той би трябвало да отмени констативния нотариален акт за собственост върху недвижим имот №119, том I, рег. №4191, дело №103 от 17 април 2008 година. Борисов поиска от съда също да издаде обезпечителна заповед, с която да се възложи възбрана за разпореждане на процесните недвижими имоти до приключване на делото.
Столичният градоначалник е подготвил и писмо до председателя на Нотариална колегия - София град - нотариус Валери Манчев. В писмото се иска да бъдат уведомени членовете на нотариалната колегия за случая, за да не бъдат изповядвани сделки с въпросните имоти - IV от кв. 62 по плана на местност „Красно село- Стрелбище - урб. Бл. 32 на площ 3060 кв. м и имот V от кв. 62 по плана на местност „Красно село - Стрелбище - урб. Бл. 32, с площ от 10430 кв. метра. Имотите са публична общинска собственост. Първият имот е отреден за ОДЗ, а вторият за училище.
От цялата история обаче у всички нас остава горчивият вкус, че живеем в държава, в която всичко е възможно. Впрочем столичната клюка твърди и друго - че братя Димитрови са свързани с всички, от които зависи нещо в тази страна, защото те ходят заедно с тях на лов в Ловното стопанство в Етрополския балкан, стопанисвано от фирма Въртопа АД. А в нея компанията на братята ИНЧИП-97 държи 80%, докато останалите 20 на сто са за Земеделието на горите...
И още - в четвъртък бе съобщено, че и синът на Иван Драшков, двадесет и петгодишният Иван, също е доста крупен собственик на имоти. Момъкът е инвеститор чрез едноличната си фирма Ай Ти Ди Груп в суперлуксозния жилищен комплекс от затворен тип Езерото в столичния квартал Дружба, където притежава 160 апартамента. Част от тях вече са препродадени, а другите чакат реда си. За да задоволи интереса към богатството си, Драшков-младши обясни, че е направил това с кредити от банки и дори се сравни с Уорън Бъфет, който основал компанията Епъл на 23 години. Напористият младеж очевидно има и самочувствие, и широк гръб, зад който да застане...

Facebook logo
Бъдете с нас и във