Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сделката за изтребителите F-16 е на финалната права

Комисията по отбрана в Народното събрание одобри четирите договора за покупката на изтребителите F-16 за сумата от 1.256 млрд. долара. 13 депутати от комисията подкрепиха рамковото споразумение, внесено от Министерския съвет, докато 8 бяха против. Договорите са за боеприпаси в подкрепа на F-16, за 9 ракети, за свързани материали и услуги, както и за Съвместна тактическа радиосистема и свързана с нея поддръжка и оборудване. 

Народните представители от ресорната комисия подкрепиха и предложената от правителството актуализация на държавния бюджет за 2019 г. Кабинетът обясни необходимостта от актуализация на бюджета с начина на плащане по договорите. Първоначалното идеята бе страната ни да плаща за военната техника разсрочено, но в хода на преговорите Вашингтон категорично отхвърли тази възможност. Затова трябва да бъде платено накуп. Проектозаконът на Министерския съвет предвижда увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1.829 млрд. лв. до 2.228 млрд. лева. Отделно, чрез емитирането на дългови книжа финансовото министерство вече пое дълг в размер на 300 млн. лв. от вътрешния пазар. Друга част от сумата ще бъде взета от бюджета на военното ведомство. Става дума за 270 млн. лева, първоначално предвидени за бойни кораби.

Изтребителите следва да бъдат доставени до 2023 година, въпреки че първоначалните български изисквания бяха първите машини да пристигнат до две години след сключването на договора. В бъдеще правителството планира да купи още 8 изтребителя. Засега обаче няма обявен срок за нови преговори с Вашингтон.

Ратификацията на споразумението със САЩ ще бъде гласувана в пленарната зала в петък. Очаква се ГЕРБ да бъдат подкрепени от ДПС и ВМРО, а против да гласуват БСП, "Атака", НФСБ и "Воля".

Очаквайте подробности

Facebook logo
Бъдете с нас и във