Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сделката за F-16 кацна в парламента

Две парламентарни комисии ще обсъдят днес покупката на осемте изтребители F-16 Block 70 и предложената от правителството актуализация на бюджета във връзка с покупката. Четирите договора, подписани от вицепремиера Красимир Каракачанов преди седмица, ще бъдат обсъдени от Комисията по отбрана и Комисията по бюджет и финанси. Програмата на Народното събрание предвижда контрактите и бюджетната актуализация да бъдат гласувани в пленарната зала в петък. 

Към момента ГЕРБ очаква подкрепа при гласуванията от ВМРО и ДПС. Категорична позиция против е изразена от БСП, "Атака" и "Воля", а в предишни свои изказвания резерви към покупката е изказвал и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Именно с гласовете на депутатите от ДПС през януари кабинетът получи мандат за преговори с американците. 

Сделката е на стойност 1.256 млрд. долара. Договорите са за боеприпаси в подкрепа на F-16, за 9 ракети, за свързани материали и услуги, както и за Съвместна тактическа радиосистема и свързана с нея поддръжка и оборудване. 

Кабинетът обясни необходимостта от актуализация на бюджета с начина на плащане по договорите. Първоначалното идеята бе страната ни да плаща за военната техника разсрочено, но в хода на преговорите Вашингтон категорично е отхвърлил тази възможност. Затова трябва да бъде платено накуп. 

Проектозаконът на Министерския съвет предвижда увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1.829 млрд. лв. до 2.228 млрд. лева. Отделно, чрез емитирането на дългови книжа финансовото министерство вече пое дълг в размер на 300 млн. лв. от вътрешния пазар. Други 200 милиона под формата на облигации ще бъдат поети следващата седмица. Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов разясни, че това са част от стъпките, с които трябва да се осигурят 2.1 млрд. лв., с които да се финансира закупуването на самолетите.

Друга част от сумата ще бъде взета от бюджета на ведомството. Става дума за 270 млн. лева  първоначално предвидени за бойни кораби, които обаче няма да бъдат разходвани тази година. 

Изтребителите трябва да бъдат доставени до 2023 година, въпреки че първоначалните български изисквания бяха първите машини да пристигнат до две години след сключването на договора.

В бъдеще правителството планира да купи още 8 изтребители. Засега няма обявен срок за нови преговори с Вашингтон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във