Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СДЕЛКАТА С КОРВЕТИТЕ ЗАЦИКЛИ

Сделката за покупката на многоцелеви корвети зацикли, призна неохотно по време на парламентарния контрол на 26 септември военният министър Николай Цонев. В момента се водят преговори с френската компания Армарис, но само по техническата част. Разговорите по финансовата още не са започнали. Цонев отказа да съобщи колко бойни съда 'Гоуинд ('Gowind-200) ще получи България, нито цената, която евентуално ще плати.
Ако се вярва на вицеадмирал Минко Кавалджиев - командващ военноморските сили, до края на годината ще бъде подписан договорът за започване на строителството на две многоцелеви корвети с опция за изграждане на още две. Според Кавалджиев, след парафиране на контракта с Армарис, корабите ще бъдат построени за четири години. Както БАНКЕРЪ писа, французите са и едни от най-сериозните кандидати за приватизацията на военния кораборемонтен завод Терем Флотски арсенал във Варна. Те са собственици и на корабния завод Булярд в морската ни столица.
Къде все пак е истината? На 4 юли, при визитата си във Фарнция, премиерът Сергей Станишев заяви след среща с президента Никола Саркози, че страната ни ще купи две корвети. Правителствени източници изтъкват, че нямало да има проблеми със заплащането, тъй като то ще бъде разсрочено през годините. Намеренията на Армарис пък бяха да построи първия съд за България във Франция, а още три - у нас. Освен разсрочено плащане офертата включвала и офсет.
Самият конкурс за четири многоцелеви корвети беше пуснат от Министерството на отбраната при предишния кабинет през 2005 година. Първоначално за победител по ценова оферта бе избрана холандската фирма ''Медведе. Военното ведомство обаче поиска подобряване на предложенията, след което спечели ''Армарис'' с оферта от 1 млрд. евро за четири кораба. Днес можем само да гадаем колко ще платим за два и дали държавата е склонна да извади половин милиард евро за тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във