Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Сделката с активите на ЧЕЗ се проточи

ТЕЦ "Варна"

Покрай новините за доклада на БАН за АЕЦ "Белене" и подготвяното рестартиране на проекта, от публичното пространство съвсем изчезнаха вестите за продажбата на българските активи на важно за енергетиката ни предприятие - ЧЕЗ. Както е известно, чешката компания е собственик на едно от електроразпределителните дружества в страната. Тя бе собственик и на ТЕЦ "Варна", а в портфейла си у нас има и ред други фирми.

Семейство Папазови - транспорт и енергетика в едно

Чехите вече продадоха варненската въглищна централа на "Сигда" ООД. Фирмата иначе се занимава с автомобилен превоз на насипни товари и неин управител е Данаил Папазов - бившият транспортен министър при управлението на Пламен Орешарски (http://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/ministur-na-oresharski-kupuva-tec-varna). Цената на сделката засега остава тайна, поне докато Комисията за защита на конкуренцията не се изкаже по нея. В публичното пространство се завъртяха едни 50 млн.евро, но е важно да се знае, че ЧЕЗ закупи варненската централа след процедура по приватизация през далечната 2006-а за 206 млн. евро. Компанията имаше планове на мястото на старите съоръжения да бъде изградена нова паро-газова централа, само че до реализацията на това начинание така и не се  стигна.

Днес, след осъществената продажба, няма повече яснота каква ще е съдбата на предприятието под управлението на сем. Папазови (фирмата "Сигда" е собственост на двете деца на Данаил Папазов - Станислав и Ивелина). Хора, ориентирани в ситуацията, смятат, че по-важната придобивка за новите собственици е прилежащото пристанище, а не съоръженията и ТЕЦ-ът. Реално това е един от най-големите портове във Варна и разполага със сериозна техника за товаро-разтоварни работи.

Българо-индийската коалиция

Голямата въпросителна все пак си остава продажбата на електроразпределителната мрежа в Западна България. Тези дни се разбра, че фирмата "Фючър Енерджи" (Future Energy), заедно с индийската India Power Corporation, са на път да се сдобият с тези активи. Oчаква се двете страни по сделката да си стиснат ръцете за около 313 млн. евро. (http://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/chez-nameri-kupuvach-za-biznesa-si ). Сумата, изглежда удовлетворява ЧЕЗ, която вече обяви, че очаква да получи над 300 млн. евро.

За индийския партньор има доста оскъдна информация по нашите ширини, а и самите индийци не бързат да се афишират. India Power Corporation е част от сериозна бизнес структура на индийската фамилия Канориа. Дружеството Kanoria Group управлява бизнес начинания за около 10 млрд. долара, като фокусът на инвестициите им е основно вътре в Индия. Групата е базирана в третия по големина град на страната Колката (бивш Калкута). Тя се занимава не само с изграждането на енергийна инфраструктура и енергийни обекти, а и с финансови и ютилити услуги. На този етап няма никаква дейност на европейския енергиен пазар и при добро разиграване на картите България може да стане пионер за нейното развитие на Стария континент.

Колкото до изненадата в наддаването "Фючър Енерджи", тя е изцяло българска фирма, която е сред значимите търговци на електроенергия в страната. Неин собственик е Валентин Христов, чийто основен бизнес до неотдавна бе продажбата и поддръжката на хладилни инсталации. В момента "Фючър Енерджи" се развива стабилно на свободния пазар на ток у нас, като продава електроенергия и на свои клиенти в Македония, Сърбия и Албания.

Пазар с над 2 млн. клиенти

ЧЕЗ навлезе в България през 2004-а, закупувайки "Електроразпределение - Столично" и "Електроразпределение - Плевен" за 281.5 млн. евро и започна да доставя електроенергия на над 2 млн. потребители от Западна България. Досега тя е инвестирала близо 1 млрд. лв. в ел. мрежата си. Резултатът от тези инвестиции е, че успя да намали технологичните загуби от 22 до 12% и да предложи нови услуги на клиентите си.

До неотдавна чехите се стремяха към възможно най-бързо оттегляне от българския пазар, макар и не на всяка цена. Днес обаче дружеството продължава с анализите си, а преговорите се проточват във времето. На първо място, надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага трябва да одобри подготвяните сделки. На следващ етап е необходимо договорите за тях да бъдат разгледани и от българските регулаторни органи - Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране. Такива са нагласите и на енергийния министър Теменужка Петкова. Но тя все пак призна, че българската държава няма много механизми да ограничава сделката, защото става въпрос за частни фирми. Сега ЧЕЗ, изглежда, е настроена договорите с потенциалния нов инвеститор да са факт до края на януари следващата година.

Арбитражното дело срещу България

Чешката компанията заведе и арбитражно дело срещу България. То започна през 2013-а в Международния арбитраж във Вашингтон и е заведено заради намесата на нашата държава и ограниченията, които тя налага на чехите у нас. Тези намеси според ЧЕЗ са засегнали нейната стопанска дейност. Ще напомним, че преди десетина години фирмата беше глобена от Комисията за защита на конкуренцията с 1.1 млн. лв. за злоупотреба с господстващо положение на българския пазар. А през 2013-а тогавашната Държавна комисия за енергийно и водно регулиране започна процедура по отнемане на лиценза й за доставка на ток. Едва през миналата година тази процедура бе официално спряна с аргументите, че няма нарушения от страна на компанията.

Продажба на активи и инвестиции в зелено

Освен българските активи в Прага търсят варианти за раздяла и с част от дружествата на ЧЕЗ, свързани с ядрения бизнес. По-конкретно, започнали са преговори за продажбата на конструкторското бюро на фирмата "Шкода", което е производител на ядрено оборудване. От нея България закупи първия блок за АЕЦ "Белене" през 80-те години на миналия век. Кандидат купувачи не липсват - от руската "Росатом" веднага проявиха интерес и вече са в чешката столица. Междувременно ЧЕЗ пренасочва част от вложенията си към развитието на проекти за възобновяемата енергия. Тя възнамерява да придобие девет вятърни парка във Франция, които сега са в процес на строителство. В този случай обаче чешката фирма се е договорила да продава електроенергията от тях на преференциални цени през следващите 15 години.

 

 

Дъщерните дружества на ЧЕЗ в България:

* "ЧЕЗ България" ЕАД е създадено в средата на 2005-а, за да изпълнява управленски и поддържащи дейности за всички дружества  на "ЧЕЗ Груп" в нашата страна. То е 100% собственост на "ЧЕЗ а.с. Чешка Република".  

* "ЧЕЗ Електро България" АД снабдява с електроенергия крайните потребители, присъединени към електроразпределителната мрежа в Западна България. Шейсет и седем процента от компанията се притежават от мажоритарния акционер "ЧЕЗ а.с. Чешка Република", а останалите 33% са собственост на различни миноритарни акционери – юридически и физически лица

* "ЧЕЗ Разпределение България" АД отговаря за поддържането на мрежата. Мажоритарен собственик също е  "ЧЕЗ а.с. Чешка Република" - с 67% от капитала. Останалите 33% са собственост на различни миноритарни акционери – юридически и физически лица.

* "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД е фирма за търговия с електрическа енергия. Създадена е през 2005-а и е един от първите лицензирани търговци на енергийния пазар. Тя е 100% собственост на "ЧЕЗ а.с. Чешка Република".

* "ТЕЦ Варна" ЕАД е втората по големина топлоелектрическа централа у нас и на Балканския полуостров - със 1260 мегавата инсталирана мощност. Преди продажбата й тя беше 100% собственост на "ЧЕЗ а.с. Чешка Република".

* "ЧЕЗ ИКТ България" ЕАД е създадено в средата на 2015-а, за да осигурява комплексни услуги в областта на информационните и комуникационните технологии предимно за всички дружества на ЧЕЗ Груп в нашата страна. То е 100% собственост на "ЧЕЗ Разпределение България"  АД. 

* Фотоволтаичен парк "Орешец" е собственост на "ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс Б.В". Обектът се намира в община Димово, Видинска област.

 * ЧЕЗ инвестира и в изграждането на ТЕЦ на биомаса в Смолян, но след протести на местните жители проектът остава замразен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във