Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СДЕЛКАТА НА НИЙЛИ КРУС

До неотдавна Вулф Бернотат, шефът на най-голямата немска енергийна компания E.ON, доскоро беше един от най-върлите критици на лансираното от Европейската комисия разделяне на производството от преноса на електроенергия. За всеобщо учудване обаче на 28 февруари той направи обратен завой. Когато енергийните министри на страните членки на общността се събраха в Брюксел да дискутират въпроса, E.ON съобщи, че ще продаде мрежата си за пренос на електрическа енергия в Германия и около 20% от местните си производствени мощности, ако в замяна на това бъде сложен край на антимонополното разследване срещу компанията, провеждано от еврокомисаря по конкуренцията Нийли Крус.
Разбира се, това не означава, че Бернотат изведнъж е станал привърженик на предлагания от Евросъюза напълно либерализиран енергиен пазар. Просто фирмата му е изправена пред заплахата да бъде глобена няколко милиарда евро заради нарушаване на антимонополното право и да я осъдят недоволни германски потребители. При все това решението му е тежък удар срещу правителството на Германия, което бе водещо в кампанията срещу плановете на ЕС за либерализация на пазара. Тя ще е главно за сметка на добре развитите вертикални структури на енергийните гиганти като френските Газ дьо Франс (Gaz de France) и Електирисите дьо Франс (EDF) и германските E.ON и RWE. Германия, заедно с Франция, Австрия, България, Гърция, Люксембург, Латвия и Словакия е на мнение, че Европа има нужда от енергийни гиганти, които да се противостоят на руския Газпром.
До неотдавна водената от Берлин кампания вървеше добре. Сега, след изненадващия ход на E.ON, конкурентите на компанията преоценяват възможностите си. Ватенфал Юръп (Vattenfall Europe) - немската дъщерна фирма на шведския енергиен концерн Ватенфал, съобщи, че също може да обмисли продажбата на мрежата си. RWE твърди, че на този етап няма да го направи, но може да размисли, ако бъде заплашена с огромни глоби от антитръстовите органи.
Нийли Крус е в състояние да налага на групировките глоби, достигащи 10% от общите им годишни продажби (в случая с E.ON - около 7 млрд. евро). Електирисите дьо Франс и белгийската Електрабел (Electrabel) също са разследвани. Сделката на E.ON с Европейската комисия може да се окаже благословия за компанията, която миналата седмица отчете увеличение на оперативната си печалба за 2007-а с 10% спрямо предишната година. Анализаторите очакват E.ON да продаде групата Туга (Thuga) и дяловете й в 120 общински енергийни дружества, което би й донесло 3-5 млрд. евро (плюс още 2 млрд. евро от продажбата на електромрежата). Това би могло да даде тласък на цените на акциите й, които в момента се продават по-евтино от тези на конкурентите. А и нищо не пречи парите от продажбите да се използват за нещо голямо - например за придобиване на испанския енергиен гигант Ибердрола (Iberdrola).
Крус настоява съответното споразумение да бъде сключено най-късно до лятото. Време за губене няма. Франция, която е един от най-твърдите опоненти на разопаковането, поема председателството на ЕС през юли, а догодина изтича и мандатът на този състав на Еврокомисията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във