Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сделката "ЧЕЗ-Инерком" в административен лабиринт

На председателя на КЗК Юлия Ненкова този път ще и е по трудно да се произнесе по сделката за активите на ЧЕЗ у нас.
S 250 c055e5b5 5f81 4f20 a89e 310b134bd449

Комисията за защита на конкуренцията започна нова оценка на сделката за активите на ЧЕЗ в България. Тя се осъществява след решението на Върховния административен съд от 21 ноември.

Всъщност историята вече стана доста сложна и като цяло сделката се лута в един правно-административен лабиринт. Първата оценка за концентрация, извършена от КЗК преди няколко месеца, приключи с блокиране на покупко-продажбата между "Инерком" на Гинка Върбакова и ЧЕЗ. Тогава антимонополната комисия установи, че Върбакова ще има господстващо положение на пазара на фотоволтаици, ако придобие активите на чешкото дружество у нас. И двете страни обжалваха това решение пред ВАС. Делото по тези жалби бе насрочено за май 2019 година. 

Последва формално преструктуриране във фирмите на Върбакова. Дружествата производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи бяха премахнати от портфолиото на "Инерком". Самата тя напусна управлението на дружествата "Евро бетон", "Улер 2009", "Еко-строй инженеринг", "Диана хънт", "Риал Стейтс" и "Солар грийн енерджи". Това й се стори достатъчно основание да поиска нова оценка от страна на антимонополистите. Първоначално те отказаха с аргумента, че вече са били уведомени за същата сделка между същите страни, със същите предмет и цел. И са се произнесли. Решението им обаче не е влязло в сила точно защото по него има обжалвания пред съда. "Наличието на висящо административно производство със същия предмет и с участието на същата страна - във фазата на съдебно оспорване, е абсолютна отрицателна процесуална предпоставка за образуване на ново производство пред административния орган", категорична бе КЗК.

Само че тези аргументи не минаха пред Върховния административен съд и сега ще има нова проверка. Хипотетично, ако антимонополната комисия този път одобри сделката, ЧЕЗ и "Инерком" може да оттеглят жалбите си по първото производство и делото така и да не започне. В такъв случай ще се очаква реакцията на Комисията по енергийно и водно регулиране. В края на април Народното събрание прие промени в Закона за енергетиката. Текстовете разшириха правомощията на КЕВР, така че тя да може да се произнася при случаи, в които има прехвърляне на над 20% от акциите на енергийни дружества. Дали тези нарочни поправки се отнасят до конкретната "операция" между ЧЕЗ и "Инерком", вече над половин година никой не се наема да каже. Част от експертите твърдят, че това е възможно, защото сделката не е приключила, но останалите са на мнение, че вече има подписан договор между двете страни и КЕВР може да упражни правомощията си само в бъдеще.

В края на септември последваха нови промени в секторния закон. Народното събрание реши, че Комисията за енергийно и водно регулиране ще се произнася последна по сделки с дялове на дружества, осъществяващи пренос и разпределение на електрическа енергия и газ. Тогава пък депутати обърнаха внимание върху липсата на съответната поднормативна рамка, позволяваща на регулатора да се намеси при продажбата на активите на ЧЕЗ у нас. Показателно бе, че председателят на парламентарната Комисия по енергетика и депутат от ГЕРБ Делян Добрев прехвърли "горещия картоф" към юристите на КЕВР. Но засега информация и по това направление няма. 

Съвсем отделен въпрос е самото финансиране на покупката от страна на "Инерком". В продължение на близо година така и не стана ясно откъде ще дойдат парите за сделката в размер на 320 млн. евро. Сътрудниците на Гинка Върбакова периодично съобщават за "подкрепа от глобални инвестиционни банки", но нито една финансова институция не е потвърдила това. Всеки път аргументът е "търговска тайна". Така или иначе, плащането още не е направено. Тази е и причината чешките продавачи да откажат вписване на Върбакова и нейни приближени в надзорните съвети на "ЧЕЗ Електро" и "ЧЕЗ Разпределение".

Не се ли нареди "пасиансът", централата в Прага изразява готовност да започне преговори за продажбата на "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Разпределение България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Трейд", "Фри Енерджи Проджект Орешец" и "Бара Груп" с втория класиран претендент - India Power. "Инерком" и Върбакова пък могат да се простят с 5 млн. евро  банкова гаранция. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във