Банкеръ Daily

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов:

Сделка за машините за гласуване вероятно ще има

"Сделка по всяка вероятност ще има, но все още не е финализирана. Най-вероятно до края на седмицата всичко ще бъде изяснено." Това каза Цветозар Томов, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия, за проведената във вторник вечерта среща между ЦИК и производителя на машини за гласуване "Смартматик".

По повод договора, който Комисията ще предложи на „Сиела Норма“ за логистиката и софтуерното осигуряване на машините на предстоящите избори, Томов посочи, че без сключването на такъв договор, колкото и машини да има в наличност, те няма да могат да се използват.

От Холандия и Тайван могат да бъдат осигурени над 1500 машини, увери той. Устройствата от Холандия ще бъдат доставени чрез сухоземен транспорт. Това ще се случи и с машините, които ще потеглят към секциите в чужбина, с изключение на тези зад Океана. Преговорите около транспорта, логистиката на машините и процедурата за актуализирането на софтуера за всеки следващ вот продължават, поясни пред БНР говорителят на ЦИК.

По думите на Томов целта е до президентските избори наесен Комисията да е самостоятелна и да не зависи от никого за актуализирането на софтуера за следващи избори.

ЦИК в сегашния ѝ състав няма намерение да харчи безразборно парите на данъкоплатците, изтъкна Томов. "Ще търсим максимално изгодни за страната и за Комисията финансови условия при реализацията на тази сделка", посочи той за преговорите със "Смартматик". Говорителят на Комисията смята, че е възможен ценови компромис и ще се намери оптимално финансово решение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във