Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сделка за F-16 - през юли

Преговорите между правителствата на България и САЩ за доставка на изтребители F-16 са в напреднала фаза. Сключването на договор може да се случи още през месец юли. Това стана ясно от изказване на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в парламента. Каракачанов бе изслушан от Комисията по отбрана в четвъртък (14 март). Вицепремиерът разясни, че страната ни е поставила три условия в хода на преговорите. Едното е за цената на самолетите - сумата трябва да бъде близка до 1.8 млрд. лв., гласувани от Народното събрание. Второто се отнася до срока за доставка - българските власти желаят самолетите да пристигнат до 36 месеца след сключването на договора. Третото условие е основната поддръжка на изтребителите да се извършва в България. 

Самолетите ще бъдат произведени в новия завод на "Локхийд Мартин" в щата Южна Каролина. Предприятието ще бъде завършено в следващите няколко месеца. Преди евентуално да достави самолети у нас, компанията следва да изпълни поръчки за Словения и Бахрейн.

Подписаният от двете страни договор следва да бъде одобрен от Конгреса на САЩ. Подобна е и процедурата в България - ратификация в Народното събрание. Интересно обстоятелство е, че времевата рамка предполага, че контрактът ще бъде сключен точно по време на лятната депутатска ваканция. Това може да наложи свикване на извънредно заседание или отлагане на гласуването за есента. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във