Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сделка създава нов играч в сектора за ваканционни, офисни и административни сгради

"Капитал Форт" е проект с бизнес предназначение, който допринася за изграждането на новия силует на столицата,

Софийската фирма "Форт Нокс" ООД е уведомила Комисията за защита на конкуренцията за своето намерение да осъществи концентрация посредством придобиване на контрол върху "Капитал Форт" АД, съобщиха от антимонополния регулатор.

Търговската дейност на "Форт Нокс" ООД е свързана с инвестиции в израждане на ваканционни имоти с цел продажба, управление на ваканционни имоти, сделки с недвижими имоти, хотелиерство и ресторантьорство.

"Капитал Форт" АД - София е специализирана в инвестиции в проектиране, строителство и обзавеждане на административни сгради, управление на офисни и административни сгради, отдаване под наем на  офисни/административни сгради.

Искането на "Фокс Нокс" е КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение дали може да се осъществи тази сделка.

В тази връзка от регулатора уточняват, че на основание чл.80, ал.2 от ЗЗК всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната. Становището следва бъде заведено в деловодството на КЗК в срок от седем дни от датата на публикуване на настоящото съобщение (16 септември), като бъде подкрепено със съответни доказателства.

Съобщението е изготвено от уведомителя, като КЗК си запазва правото да се произнесе с окончателно решение след извършване на цялостна оценка на нотифицираната сделка, коментираха от антимонополната комисия.

През годините "Форт Нокс" ООД се превръща в най-големият инвеститор в строителството и управлението на ваканционни комплекси в района на курортния комплекс "Слънчев бряг". Компания, която е създадена през 1994 г., работи в областта на строителството, собствеността и управлението на жилищни недвижими имоти на черноморското крайбрежие на България. Тя започва своята дейност като износител на валцувани метали от Украйна към балканските държави. През 1997 г., компанията решава да се занимава със строителен бизнес и успешно завършва няколко жилищни и търговски комплекса в столицата София. В момента основната дейност на дружеството е строителство и управление на имоти в южното черноморско крайбрежие на България.

Компанията има ваканционни комплекси в най-добрите български морски курорти: "Елените", "Свети Влас", "Слънчев бряг", Равда, които са разположени само на 35 километра от летището в Бургас.

"Капитал Форт" е проект с бизнес предназначение, разработен от едноименната компания, намиращ се на ключова локация с интензивно развитие в София - бул. "Цариградско шосе" №90, до метростанция "Цариградско шосе". Той допринася за изграждането на новия силует на столицата, отключвайки потенциала на най-важният градски "вход" (от Пловдив в София), откроявайки се високо, като една от новите забележителности на града.

Експертите отбелязват, че пространствената композиция на "Капитал Форт" е резултат от внимателно изследване на околните проекти с цел създаването на обща градоустройствена композиция, която да обединява различните обеми и силуетни линии на проектите в района, формирайки по този начин символичната юго-източна "порта" на София. Проектът се състои от висока 126 м кула и ниска 40 м сграда, разположени над търговски "подиум" и подземни паркинги. Високата сграда е изградена като класически небостъргач с централно ядро и офиси по периферията. Последните етажи на високата сграда са предвидени за офиси с неповторима гледка към града и околностите.

Ниската офисна сграда има ролята на балансьор в пространствената композиция на комплекса. Тя разполага с шест офисни етажа и предлага възможност за разполагане на офиси с голяма площ тип "open space".

Facebook logo
Бъдете с нас и във