Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СДЕЛКА, АМА НЕ С 45 УЕСТ

След близо едногодишно колебание правителството на тройната коалиция все пак се реши да спре една от скандалните сделки, сключени от кабинета Сакскобургготски. В сряда (3 май) министрите на Сергей Станишев отмениха взетото от техните предшественици на 30 юни 2005 г. решение за създаване на смесено дружество между финансовото министерство и британската 45 Уест. Целта на провалилия се джойнтвенчър между бюджетното ни ведомство и притежаващата капитал от едва 2 британски лири компания, бе строителството на петзвезден хотел. Той трябваше да се издигне на мястото на градинката зад Министерството на транспорта в центъра на София на ъгъла на улиците Гурко и Раковски. Нароченият имот с площ над 3 000 кв. м трябваше да бъде апортиран като вноска на държавата в смесеното дружество срещу смешната сума от 134 хил. лева. В замяна на това се предвиждаше 45 Уест да получи правото да построи и да управлява петзвезден хотел. Приносът на британците щеше да бъде да построят нова сграда на финансовото ни министерство.
Схемата и параметрите на сделката предизвикаха сериозен медиен и обществен отпор през миналото лято. От нея се заинтересува дори прокуратурата, която разпореди сделката да бъде спряна и започна проверка доколко е законосъобразно решението на МС.
Всъщност че номерът с британците няма да мине, бе загатнато още в началото на миналия юли. Тогава от екипа на ексфинансовия министър Милен Велчев обявиха, че решението на предишния кабинет за апорта няма задължителен характер.
Девет месеца по-късно сегашният финансов министър Пламен Орешарски сложи точка на скандала. Той заяви пред журналисти, че ведомството му не се нуждае от нова сграда. А 45 Уест остава без хотел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във