Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Schneider Electric разширява и декарбонизира производството

В сертифицираната Умна фабрика в Пловдив на Schneider Electric, лидер в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията, се състоя церемонията по първа копка на разширението на завода. Предстои създаването на три нови производствени линии за автоматични прекъсвачи, с които общият обем на продукцията на компанията у нас ще нарасне с близо 30%, като ще бъдат открити 100 нови работни места. В същото време Schneider започва изграждането на първата в България иновативна система за геотермална енергия в индустриално предприятие, което ще направи умната фабрика изцяло независима от природния газ.

През последните три години Schneider Electric бележи значително развитие на дейността си в България. През 2019 г. фабриката в Пловдив получава сертификат за Smart Factory и се подписва споразумение за сътрудничество с Българската агенция за инвестиции. Чрез него българският завод става демонстрационна фабрика за иновативните процеси в производството за 14 държави и за потенциални инвеститори у нас.

„Днес е особено важен за всички нас ден, защото поставяме началото на строежа на така дълго планираното разширение на Умната ни фабрика в Пловдив. Schneider Electric е изключително динамична компания. Нашият основен фокус винаги са били хората и технологиите и как чрез високите технологични решения, които създаваме да разгръщаме нови възможности за обучение и по-висока квалификация на екипа ни“, коментира Радослав Кошков, генерален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово.

Като най-устойчивата корпорация в света за 2021 г. Schneider Electric има ясни ангажименти за въглеродна неутралност и NetZero до 2030 година. По време на разширението на Умната фабрика в Пловдив се правят важни стъпки за декарбонизация на дейностите.

В този контекст, Мария Топчийска, изпълнителен директор на умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив, постави акцента върху иновацията в завода, свързана с използване на геотермална енергия като начин за постигане на пълна независимост от природен газ. "Предвиждаме изграждането на геотермална система, като термопомпени агрегати ще използват температурата на геотермалните води и ще произвеждат топла вода за отопление през зимата и гореща вода за битови нужди целогодишно. В преходните сезони термопомпените агрегати ще осигуряват чрез постоянната температура на земята пасивно охлаждане, а в най-горещите дни охлаждането е активно с използване на хладилния цикъл“, отбелязва тя. „При активно охлаждане топлината на кондензация може да се насочи към производството на битова гореща вода, като по този начин ще постигнем над 70% икономия на електрическа енергия.“

Главен изпълнител на цялостния проект на разширението е „Сиенит строителна група“, а геотермалната система ще бъде изградена също от българска компания - ReEnergy Engineering. Иновацията е от затворен тип и не черпи термални води, а използва само земната температура. Такъв тип системи са не само по-иновативни, но и по-екологични. Те не променят естествения воден цикъл, за разлика от системите, които черпят и връщат вода в подпочвените слоеве.

Само две години след като заводът получи международния сертификат за Smart Factory вече над 70% от процесите в него са автоматизирани. С разширението и внедряването на новите три производствени линии този дял ще продължи да нараства. Към настоящия момент в производствената база на Schneider Electric в Пловдив се произвеждат над 40 милиона автоматични прекъсвача годишно, които осигуряват постоянна защита на хората от близо 30 държави в сградите, където те живеят, учат и работят.

Schneider Electric присъства в България от 1990 г.

чрез марките Merlin Gerin и Telemechanique, които през 1993 г. се сливат в едно търговско представителство. През 1998 г. Schneider Electric основава свое дъщерно дружество в София – „Шнайдер Електрик България“ ЕООД.

Производството на Schneider Electric в България е от изключителна значимост за развитието на компанията в глобален мащаб.

През 2019 г. заводът на Schneider Electric в България получи Smart Factory сертификат – най-високия вътрешен стандарт на групата за индустриално производство, автоматизация и ефективно управление на процесите. Фабриката у нас е първата и единствена Smart Factory на Schneider Electric за цяла Източна Европа. Над 70% от процесите в нея са изцяло автоматизирани. Със сертификата заводът на Schneider Electric в България се превръща в демонстрационен Smart Factory център за 14 държави. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във