Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СБЪРКАНАТА РЕФОРМА СЪНУВА ЕЛЕКТРОННО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

В програмата на правителството е записано, че през 2007 г. у нас ще бъде въведено т.нар. електронно здравеопазване. Идеята е всички български граждани да разполагат с лични пациентски електронни карти, чрез които да се проследяват и контролират разходите на НЗОК. В Дания например е създаден електронен център, в който чрез въвеждане на специален идентификационен код по всяко време може да се получи информация за даден пациент - какви грижи са полагани за него (и точно в кои лечебни заведения), какви лекарства е купил, кога е изписан... Специализираната информация съдържа абревиатури и кодове, които са ясни само на специалистите. По електронен път лекарите издават и изпращат рецепти, изписват направления към специалисти, научават резултати от лабораторни изследвания. Системата се използва от 97 на сто от лекарите и от 71 на сто от частните специалисти.
За въвеждането на електронното здравеопазване трябва да има решение на държавно равнище, което да задължава използването на електронния обмен на данни, отбеляза Иб Йохансен, заместник-директор на МедКом Даниш Центер, по време на кръгла маса за здравната реформа в България.
Електронното здравеопазване не е модерна приумица, а необходимост на съвременното ежедневие, убеден е и министър Радослав Гайдарски. То може да допринесе за намаляване на неефективните разходи, за осигуряване на по-голяма прозрачност на процесите в сектора, за увеличаване ефективността на здравните услуги.
В момента НЗОК приема и обработва електронни отчети, но липсата на интегрирана информационна система е един от големите проблеми. Електронният отчет е най-популярен сред общопрактикуващите лекари. Поради финансови или организационни трудности не всички болници прилагат информационни програми в отчетната си дейност, каза Теодор Василев - заместник-директор на здравната каса по информационните технологии. Експерти от здравното министерство заявиха, че търсят различни начини за въвеждане на електронното здравеопазване, но процесът все още е в началото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във