Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сбербанк представи най-мощния суперкомпютър в Русия

Руският трезор Сбербанк Sberbank и неговата дъщерна компания SberCloud, представиха суперкомпютъра Christofari, чиито ресурси ще бъдат предоставени в облак и ще дадат възможност на бизнеса да използва технологии за изкуствен интелект. Представянето на суперкомпютъра се проведе на международната конференция AI Journey в Москва.

Новият суперкомпютър Christofari носи името на Николай Кристофари - първият клиент на спестовна банка в Русия, заяви изпълнителният вицепрезидент и ръководител на технологията в Сбербанк Дейвид Рафаловски.

Възможностите на Christofari ще бъдат достъпни от 12 декември 2019 г. за всички потребители на облачната услуга SberCloud - AI Cloud. Това ще позволи на потребителите да разработят и използват алгоритми за изкуствен интелект възможно най-удобно и бързо.

Производителността на суперкомпютрите се измерва в flops, тоест в броя операции с плаваща запетая, които системата може да извършва в секунда. Досега най-мощният суперкомпютър в Русия беше "Ломоносов 2", който демонстрира производителност от 1,85 петафлопа по показателя HPL Linpack. Суперкомпютърът, създаден от трезора и SberCloud има близо четирикратно  по-голяма производителност - около 6,7 петафлопа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във