Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Саудитски компании проучват българския пазар

Бизнес делегация, включваща представители на близо 20 компании и на  Саудитския фонд за развитие беше на посещение в България, за да проучи възможностите за инвестиции и да активизира сътрудничеството по линия на малките и средни предприятия от двете страни. В понеделник икономическият зам.-министър Лилия Иванова се срещна с ръководителя на делегацията  Сами бин Абдула ал Абиди, председател на Съвета на саудитските камари. В срещата взеха участие над 80 компании от двете страни от секторите информационни технологии, хранително-вкусова промишленост, земеделие, както и туристическият сектор.

По време на срещата стана ясно, че само за първите 6 месеца на  2019 г. износът от България за Кралство Саудитска Арабия отбелязва ръст от над 60% спрямо същия период за 2018 г. и достига 24.9 млн. долара. Целта в близко бъдеще е засилване на взаимния стокообмен, който не съответства на възможностите на двете страни и през последното десетилетие се движи около 100 млн. долара.

Иванова подчерта, че вече са започнали преговорите за сключване на Споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите между двете страни, както и  институционализирането на смесена комисия по икономическите въпроси между двете страни, като се очаква тя да се утвърди като форум за оперативен диалог в сферата на икономиката.

Според българския зам.-министър данъчният режим, в съчетание с наличието на квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа, ни нарежда сред най-добрите дестинации за бизнес и инвестиции. Нашето законодателство предвижда и редица насърчителни мерки за инвеститори, а стратегическото географско местоположение на България ни прави основен транзитен център, свързващ европейския пазар със страните от Средиземноморието, Близкия Изток и Азия. Друг положителен аспект е откриването на българско посолство в Рияд в края на октомври.

Българският износ за Саудитска Арабия се формира основно от арматурни артикули и подобни устройства за тръбопроводи, котли и др., устройства с течни кристали, електрически трансформатори, статични електрически преобразуватели, ламарини, листове и ленти от мед, пружини за легла и поставки за матраци, шоколад, и над 70 вида други продукти, а вносът от Саудитска Арабия  – от отпадъци и отломки от мед, полимери на пропилена, нетъкани текстилни материали, други плочи, листа, фолио, ленти, полимери на етилена в първични форми, сладолед за консумация и др.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във