Банкеръ Daily

Управление и бизнес

САЩ затягат санкциите срещу "Северен поток 2" и "Турски поток"

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри проектобюджета за отбрана за финансовата 2021 година, който започна на 1 октомври.

Във военния бюджет на Съединените щати се съдържат текстове и за затягане на санкциите срещу "Северен поток 2" и "Турски поток".

Той също така предвижда санкции срещу Турция за закупуване на системи за противовъздушна отбрана С-400 от Русия, съобщава ТАСС.

Законотворци и от Демократическата, и от Републиканската партия се противопоставят на двата газови проекта. Позицията на Вашингтон е, че чрез тях Русия ще засили икономическото и политическото си влияние над Европа. Другата причина за затягането на санкциите е, че и двата проекта заобикалят Украйна, като я лишават от прибирането на транзитни такси за транспортиране на газ.

Разширените санкции ще ударят поредна част от фирмите, ангажирани с двата проекта. Например компаниите, които участват в обслужването на корабите, полагащи тръбите, както и фирмите за технически надзор. На прицела на Вашингтон са и застрахователните компании, участващи в "Северен поток 2" и "Турски поток".

"Балкански поток"

Завършването на строежа на сръбския участък от газопровода "Турски поток" може да бъде отложено до пролетта на 2021 г., макар първоначално се планираше да потече газ по тръбопровода в края на 2020 г., съобщи ТАСС в края на ноември. 

България също изгражда разширение на сухопътната част на "Турски поток". Според последните договорки на държавния газов оператор "Булгартрансгаз" и строителят на линейната част "Аркад" 474-километровото трасе от границата с Турция до тази със Сърбия трябва да е готово до 15 декември.

Очаква се след приключване на строителството на цялата инфраструктура газът да стига до Сърбия и Унгария.

Засега не се назовават конкретни фирми, ангажирани със строителството в България, които попадат в "черния списък" на Вашингтон. Въпреки това според Франсис Фенън, помощник държавен секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ, който бе на посещение у нас в началото на октомври, американците разглеждат "Балкански поток" като продължение на "Турски поток".

Facebook logo
Бъдете с нас и във