Банкеръ Daily

Управление и бизнес

САЩ удрят със санкции "Турски поток"

Администрацията на президента Доналд Тръмп налага санкции на компаниите, които останат ангажирани със "Северен поток 2" и "Турски поток", съобщава Асошиейтед прес.  Държавният секретар Майк Помпео предупреди фирмите да се оттеглят от проектите или са заплашени да станат обект на санкции.  

Нови законодателни промени отварят врата за санкциониране на компаниите. Администрацията на Тръмп лобира в Европа, Германия да изостави проекта "Северен поток 2", които според Вашингтон ще увеличат зависимостта на континента от руската енергия. 

По неофициална информация санкциите върху "Турски поток", който премиерът Бойко Борисов нарича "Балкански" на българска територия, са сигурни. Санкциите са били обсъдени на неофициална среща между Борисов и посланика на САЩ в България Херо Мустафа. По непотвърдена информация Мустафа е казала на Борисов, че санкциите нямат връзка с антиправителствените протести в страната. 

Обвинявайки Москва в използване на тези газопроводи като ключови "инструменти на Кремъл" за експлоатиране на европейската зависимост от руски енергийни доставки, "за подкопаване на демокрацията и трансатлантическата сигурност", Помпео обеща САЩ "винаги са готови да помогнат на нашите европейски приятели, за да посрещнат енергийните си нужди".

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече новите санкции форма на "политически натиск" с цел "нелоялна конкуренция" срещу Москва.

"Ще има санкции за строителите на „Турски поток“, като в продължението му през България, така наречения „Балкански поток“ не участват руски фирми при изграждането му", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във