Банкеръ Daily

Управление и бизнес

САЩ сложиха край на интернет неутралността

Отмяната на интернет неутралността в САЩ вече е факт. Решението на Федералната комисия по комуникации за отмяна на правилата за интернет неутралност, които изискват от доставчиците на интернет услуги да предлагат равен достъп до цялото уеб съдържание, влезе в сила от 11 юни (понеделник), пише "Ню Йорк таймс".

Интернет неутралността засяга работата на интернет доставчиците и повелява, че интернет скоростта към определени уебсайтове не бива да се манипулира. Освен това доставчиците нямат право да я ограничават или да блокират сайтове или услуги в киберпростраството. По този начин не се дава неконкуретнтно предимство на трафика на едни уебсайтове за сметка на други.

Както в. "БАНКЕРЪ" вече писа, правилата за неутралност на мрежата в Съединените щати забраняват на доставчиците на интернет услуги да предоставят по-бързи услуги на компании, които се съгласяват да плащат повече, от други фирми и клиенти. Но вместо магистрала, по която движението е свободно, сега се предвижда да има път с много ленти за различни скорости срещу заплащане. Ако не сте паралия, ще се влачите в полосата за интернет-каруци, ако си платите – в тази за интерентголфове или беемвета, а ако много щедро се бръкнете в джоба – в пистата за Ферарита и Ламбордгинита.   

Проблемът не засяга само САЩ, а целия свят. Отпадне ли неутралността там, неизбежно заради свързаността и глобалния характер на мрежата, това ще засегне всички държави, включително и България, и ще се пренесе като практика и при тях. Притесненията на защитниците на сегашната неутралност са, че пренебрегването на мрежовата неутралност ще позволи на големите телекоми да се споразумяват с другите компании и срещу заплащане да отварят т.нар. скоростна линия само за тях. Така ще се създаде нелоялна конкуренция в интернет пространството.

Да си представим например, че Google са създали и пуснали онлайн телевизия, като са си платили най-щедро на доставчиците на Интернет за най-високоскоростна връзка. Резултатът е, че ще пометат пазара, смачквайки всички свои конкуренти заради бавната им скорост. Същото важи и за търсачките – която плати най-много за скорост, тя ще бъде монополист, а не онази, която представя най-доброто качество на търсенето. Важи и за интернет страниците на фирмите. И за електроната поща. И за всичко...

"Това би било радикално отклонение от предишните политики на последните правителства – и на републиканците на Буш, и на демократите на Обама - твърди Джуджи Соу, бивш съветник на Том Уилър, председател на Федералната комисия по съобщенията от ерата на Обама. - Промяната ще остави потребителите и конкуренцията напълно незащитени."

Много потребители на интернет по целия свят започнаха да се опасяват, че без тези правила доставчиците на връзките ще започнат да събират такси от някои уебсайтове, търсачки, бази данни, които впоследствие ще бъдат прехвърлени като заплащане на онези, които ги ползват. Освен това се чуха критики, че големите компании ще спечелят непочтено предимство пред стартиращия бизнес и малките фирми, които няма да могат да си позволят цената на тази услуга. Местните власти в Калифорния вече заявиха, че ако в САЩ отпадне федералната регулация на неутралността, те ще въведат своя щатска. Някои конгресмени в анонс пък отбелязаха, че ще оспорят такова евентуално решение на Комисията по съобщенията. "Интернет е жизненоважна част от живота на XXI век и критичен двигател на съвременната икономика", изтъкна един от тях - Ангъс Кинг, в специална декларация. По думите му "предложеното за отменяне на неутралността на мрежата заплашва тази придобивка, като поставя скоростта и наличността на информация като обект за продажба на най-богатите."

Facebook logo
Бъдете с нас и във