Банкеръ Daily

Управление и бизнес

САЩ са в 20-те топ търговски партньори на България

Съединените щати устойчиво се нареждат сред 20-те топ търговски партньори на България. През последното десетилетие в нашата двустранна търговия са налице редица положителни тенденции, стокообмен успя бързо да си възвърне нивата отпреди финансовата криза от 2008-2009 г“. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов  по време на официалното откриване на конференция под надслов „Explore USA“, посветена на възможностите за българските компании да разширяват своя бизнес в САЩ.

"През 2018 г. равнището на взаимна търговия достигна до 561 млн. щ.д, което значително надхвърля рекордното до този момент ниво от 2012 г. За добрия резултат важна роля има и устойчивият ръст, който за миналата година е над 22%.", обясни Караниколов и подчерта, че американският пазар е сред основните експортни дестинации за реализацията на български изделия от високотехнологичния спектър.

„Така например, САЩ са на челните места в географското разпределение на износа ни на хардуерни компоненти, на интегрални схеми и на електрически съпротивления с относителни тегла от порядъка на 10% от общо реализираните продажби на външни пазари", каза Караниколов.

Министърът увери, че ще продължи разширяването на търговските и инвестиционните отношения със САЩ като наш стратегически партньор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във