Банкеръ Daily

Управление и бизнес

САЩ са против минаването на "Турски поток" през България

Съединените щати са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия, коментира пред БНР заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, който е №3 в Държавния департамент на САЩ.

"Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници. Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. "Северен поток 2" и втората линия на "Турски поток" са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия.Ние смятаме, че те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността", коментира Дейвид Хейл. 

САЩ ще продължат подкрепата си за модернизацията на българските въоръжени сили, за изграждане на защитена от манипулации 5G комуникационна мрежа и за укрепване на върховенството на закона в страната ни, посочи още Хейл.

"Тук в Америка сме оптимисти за развитието на България в това отношение и продължаваме да работим с вас за укрепване на демокрацията, на върховенството на закона и на противодействието на корупцията. Наскоро се договорихме да проведем диалог за реформа в конституцията и отчетност на съдебната власт. Приветстваме, че България се нагърби с водеща роля по редица регионални проблеми. Но силата на България зависи от силата на нейната демокрация", заяви американският дипломат.

На 8 януари президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин отбелязваха с тържествена церемония в Истанбул началото на доставките на руски газ по газопровода "Турски поток". Гости на събитието са сръбският президент Александър Вучич и българският премиер Бойко Борисов. 

"В рамките на един ден бяхме с геостратегическите ни партньори САЩ, бяхме и с нашите съседи. И с всички сме постигнали разбирателство и проекти, които носят просперитет", заяви министър-председателят пред журналисти след завръщането си от Истанбул.

От 1 януари страната ни вече получава руски газ през първата тръба на "Турски поток". Продължението на газопровода през територията на страната ни до границата със Сърбия е с приблизителна дължина 474 км. Очакванията на правителството са строителството да бъде завършено до края на месец юни. 

Държавата вече сключи договор за изграждането на газопровода на стойност 1.102 млрд. евро със саудитския консорциум "Аркад" – ГРРБ. Разширението на съществуващата инфраструктура на "Булгартрансгаз" трябва да осигури частичните доставки на природен газ, договорени с руската компания "Газпром", която резервира почти целия капацитет на газопровода, както и с швейцарската МЕТ. 

Според разчетите на "Булгартрансгаз" след завършването на строителството приходите на държавния оператор ще се увеличат няколко пъти. Приходът от пренос на "Булгартрансгаз" се очаква да достигне около 400 млн. лева на годишна база.

Преди месец "Турски поток" попадна под санкции от САЩ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във