Банкеръ Daily

Управление и бизнес

САЩ са одобрили продажбата на 8 нови изтребителя F-16 на България

Американският Държавен департамент e одобрил продажбата на България на нови 8 изтребителя Ф-16 (F-16 C Block 70) и свързаното с тях оборудване, съобщи Ройтерс, като цитира съобщение на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността към Пентагона. Агенцията обявява, че е предоставила днес на Конгреса изискваните за сделката сертификати. И уточнява, че става дума за 4 изтребителя F-16 C Block 70 и 4 F-16 D Block 70 aircraft, както и дълъг списък с оборудване и въоръжение за тях, предаде БНР.

Общата цена за всичко се очаква да е най-много 1 милиард и 673 милиона долара. Съобщението за потенциалната продажба е изискване на закона, посочва агенцията. Главният изпълнител ще бъде „Локхийд Мартин“. 

Темата бе коментирана и на брифинг на Пентагона. Попитан дали съобщението означава, че продажбата на самолетите Ф-16 цели замяна на самолетите МиГ, които евентуално България би изпратила на Украйна, говорителят Джон Кърби заяви: "Няма да говоря от името на друга държава и определено ще оставя Държавния департамент да говори за продажбите на военна (техника) в чужбина. Но в същото време няма да правя заключения от съобщението." Кърби каза още, че няма да говори и за това какво друга държава „е склонна или има възможност да направи от гледна точка на подкрепата си за Украйна.“ 

Новите изтребители ще подобрят способността на България да посрещне настоящи и бъдещи заплахи чрез даването на възможност на българските военновъздушни сили да патрулират рутинно в Черноморския регион, отбелязват от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността към Пентагона.

Франс прес отчете, че одобряването на сделката дава възможност да се подсили българската военна авиация в момент, в който регионалната заплаха е нараснала заради руската инвазия в Украйна.

Миналата година стана ясно, че България преговаря със Съединените щати за доставката на тези осем изтребителя. Тогава беше подчертано, че страната ни ще настоява новите машини да бъдат плащани разсрочено. 

През 2019 г. България плати милиард и 300 милиона долара за производството и придобиването на осем самолета F-16 Block 70. Пакетът за тях включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника. Първите две машини от тази сделка трябваше да бъдат доставени догодина, но заради пандемията се очаква това да стане със забавяне от около две години. В неделя военният министър Драгомир Заков каза, че първите самолети от поръчаните от САЩ изтребители F-16 ще пристигнат у нас в първото тримесечие на 2025 г. По негова информация сме платили всичко по тази сделка, но обезщетение за забавянето на доставките няма да има. "Компенсация може да има в случай на неизпълнение на договора. В случая се касае за форсмажор“, добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във