Банкеръ Daily

Управление и бизнес

САЩ: Путин използва природния газ като политическо оръжие

Руският президент Владимир Путин е близо до използването на природния газ като политическо оръжие, ако Русия разполага с газ за експорт към Европа, но го задържа в очакване на "Северен поток 2". Това заяви съветникът на американския президент Джо Байдън по глобалната енергийна сигурност - Амос Хохщайн. 

Поскъпването на природния газ в Европа според Хохщайн е свързано не само от събитията на Стария континент. Той го обвързва и със сухия сезон в Китай, който намали производството на енергия от водни източници и увеличи световната конкуренция на пазара на природен газ.

Въпреки това американският експерт е на мнение, че Русия е в най-добра позиция да се притече на помощ на Европа. "Няма съмнение, че единственият доставчик, който наистина може да направи голяма разлика за европейската енергийна сигурност през тази зима, е Русия", отбеляза Амос Хохщайн, цитиран от "Ройтерс".

По думите му не бива Путин да обвързва увеличаването на доставките за Европа с пускането на "Северен поток 2". 

"Русия може да увеличи доставките на газ и трябва да го направи бързо чрез съществуващите тръбопроводи", посочи Амос Хохщайн.

Засега руският президент Путин отхвърля упреците, че задържа доставките на природен газ за Европа в опит да извие ръцете на Германия за по-бързо издаване на одобренията за пускането на "Северен поток 2". Путин обвини енергийната политика на ЕС за рекордно високите цени и каза, че Русия може да увеличи доставките за Европа, щом газопроводът „Северен поток 2“ бъде одобрен.

Очакванията са разрешителните на германските регулатори и на Европейската комисия за спорния газопровод да са готови чак през март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във