Банкеръ Daily

Управление и бизнес

САЩ подготвят санкции за компаниите от "Северен поток 2"

Съединените щати са напът да наложат санкции на европейските компании, ангажирани с изграждането на газопровода "Северен поток 2", свързващ Германия и Русия. 

САЩ отправиха второ предупреждение към западните си партньори, инвестирали в газопровода. "Бяхме ясни, че има риск от налагане на санкции на фирми, работещи в сектора на руския енергиен износ", заяви говорител на Държавния департамент, цитиран от агенция "Ройтерс". 

Според американската администрация Москва използва проекта, за да всее разкол в Европа. 

"Смятаме, че "Северен поток 2" ще подкопае цялостната енергийна сигурност и стабилност на Европа, предоставяйки на Русия още един инструмент за оказване на политическа принуда на европейските страни, особено на Украйна. Русия разбира, че този проект разделя Европа и го използва да вземе преимущество", добавят от американското външно министерство. .

Пет западни фирми са ангажирани с газопровода - германските компании Uniper и Wintershall, австрийската OMV, френската Engie и англо-холандската Shell.

По време на срещата на върха на НАТО в Брюксел президентът Доналд Тръмп заяви, че смята за неприемлив потока на "тръбопроводни долари" към Русия.

"Милиардите допълнителни долари се изразходват по мое искане от страните членки на НАТО след последното ми посещение от миналата година, но това е недостатъчно. САЩ харчат твърде много. Защитата на границите на Европа се осъществява лошо. Потокът на долари в Русия по тръбопроводите е недопустим", коментира Тръмп в Туитър.

Той не спести критики и по адрес на Германия, казвайки, че Русия тотално контролира Германия чрез енергийните ресурси.

"Крайно оскърбително е. Ние защитаваме Франция, ние защитаваме Германия, ние защитаваме всички тези страни от НАТО, а някои от тези държави сключват договори с Русия за строителство на газопроводи", добави президентът на САЩ. 

Канцлерът Ангела Меркел отхвърли упреците му, подчертавайки, че Германия е независима и взима суверенни решения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във