Банкеръ Daily

Управление и бизнес

САЩ обявяват фирмите под санкции заради "Северен поток 2"

Администрацията на американския президент Джо Байдън се очаква да обяви в петък списък с компании, които помагат за изграждането на руския газопровод "Северен поток 2". Този списък ще е основа за налагането на новите санкции, приети на 1 януари 2021 година.

Агенция "Блумбърг" съобщава, че засега САЩ вероятно ще се въздържат от санкциониране на германски компании, ангажирани с газопровода.

Идеята на Байдън е да възпрепятства завършването на проекта, без да се противопоставя на близкия си европейски съюзник. Нагласите са, че президентът на САЩ ще забави максимално санкциите срещу "Северен поток 2". За да постигне плана си, Джо Байдън ще се възползва от законовата възможност да провежда консултации с американските съюзници за неопределен период от време, преди да наложи санкциите.

Байдън смята, че тръбопроводът е „лоша сделка“ за Европа, а много американски законодатели настояват за санкции. Но Байдън усеща натиск от Германия, която отчаяно иска руски газ, тъй като планира затварянето на ядрени и въглищни централи.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен не иска да налага ограничителни мерки срещу Германия и счита за по-важно да се намери дипломатическо решение на въпроса. Ръководителят на Държавния департамент смята, че страната трябва да се възстанови от щетите, които е претърпяла при предишния президент Доналд Тръмп, който изповядваше доктрината „Америка на първо място“.

Руският гигант "Газпром" твърди, че "Северен поток 2" е завърнеш на над 90%.

Американският държавен глава ще направи изявление днес по време на Мюнхенския форум за сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във