Банкеръ Daily

Управление и бизнес

САЩ настояват България да приключи в срок газовата връзка с Гърция

Българският енергиен министър Теменужка Петкова и извънредният и пълномощен посланик на Съединените американски щати у нас Херо Мустафа са провели среща, на която е било потвърдено, че ще работят за продължаване на стратегическото партньорство между двете страни в енергийния сектор. Приоритет както за правителството на Република България, така и за американската страна, е гарантиране на енергийната сигурност чрез диверсификация на доставките на ресурси, се казва в съобщение на енергийното ведомство. 

По време на разговора министър Петкова запозна посланик Мустафа с изминатите стъпки от 2015 г. до момента по реализацията на проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България. Посланик Мустафа приветства постигнатия напредък и подчерта, че САЩ очакват завършването на газовата връзка в срок. "В момента се работи усилено по трасето на газовата връзка. Крайният срок, към който се стремим за въвеждане на проекта в търговска експлоатация, е втората половина на 2020 година", заяви министър Петкова. Тя изтъкна, че с извършените първи доставки на втечнен природен газ с произход САЩ през месец юни тази година, страната ни е направила още една важна крачка към постигане на реална диверсификация.

Преди дни проектната компания "Ай Си Джи Би" (ICGB) получи 41.46 млн. лв. от "Български Енергиен Холдинг" за строителството на газовата връзка. Тръбопроводът ще е с дължина 182 км между гръцкия град Комотини и Стара Загора. Той е проектиран за транспортирането на 3 млрд. куб. м природен газ годишно, като на един по-късен етап капацитетът му може да се увеличи до 5 млрд. куб. м и да се създаде възможност за обратен пренос от България към Гърция. Като начало идеята е по него да се транспортират 1 млрд. куб. м азербайджански природен газ годишно от находището "Шах Дениз".

Правителството обаче обещава внос и на американски втечнен газ. Явно затова на срещата се е акцентирало върху сроковете за приключването му. 

Пред посланик Мустафа министър Петкова изрази увереност, че заявеното участие от страна на американската компания "Дженерал електрик" при структуриране на финансирането, както и като потенциален проектант и доставчик на различни пакети, включително оборудване за турбинна зала, компресори, трансформатори и други, е ясен знак за инвеститорския интерес към проекта АЕЦ "Белене". "Целта на българската страна е проектът да гарантира енергийната сигурност в региона", каза още Петкова.

В съобщението не се пояснява каква е позицията на американския посланик за проекта АЕЦ "Белене". Факт е обаче, че фаворит за инвеститор в него е руската "Росатом". Миналата седмица вицепремиерът Екатерина Захариева посети Москва за среща с външния министър Сергей Лавров. 

Лавров изрази очакванията си държавната корпорация "Росатом" да има добри шансове в търга за възобновяване на строителството на АЕЦ "Белене". "Росатом" е готова да участва в процедурите за избор на изпълнител за възобновяване на строителството на атомната електроцентрала в Белене. Разчитаме на добрите шансове на нашата държавна корпорация, като се има предвид, че именно тя е производителят на ядрените реактори и авторът на технологиите в този проект, посочи Лавров.

По отношение на двете американски топлоелектрически централи в България – "Контур Глобал Марица Изток 3" и "Ей и Ес Гълъбово" Петкова подчерта, че те са от стратегическо значение за българската електроенергийна система. "Уверена съм, че в рамките на конструктивен диалог с колегите от "Контур Глобал Марица Изток 3" ще постигнем балансирано решение в интерес и на двете страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във