Банкеръ Daily

Управление и бизнес

САЩ налагат санкции на "Турски поток"

Комисиите по отбрана в двете камари на Конгреса на САЩ стигнаха до споразумение за приемане на законопроект, който ще принуди администрацията на президента Доналд Тръмп да санкционира компании, които помагат на "Газпром", руската държавна газова фирма, да завърши газопровода "Северен поток 2".

Законодателите в понеделник вечерта са постигнали споразумение за изменения в Закона за бюджета на отбранителните сили на САЩ за 2020 г., които включват мерки за санкциониране на компаниите, участващи в "Северен поток 2" и "Турски поток", съобщава "Файненшъл таймс".

Проектът "Северен поток-2“ предвижда доставки на газ от Русия през Балтийско море до Германия. Тръбата минава през териториите или изключителните икономически зони на Финландия, Швеция и Дания. Очаква се "Северен поток-2" да бъде пуснат в експлоатация през 2020-а. Против него се обявиха Украйна, Полша, Латвия и Литва. Строителството на тръбата е критикувано и от САЩ. В подкрепа на газопровода са Германия и Австрия. 

Американското енергийно министерство вярва, че "Северен поток 2" застрашава енергийната сигурност и националната сигурност на съюзниците на САЩ в Европа и засилва контрола на Русия над енергийните доставки в региона. Възможностите за санкции са срещу френската фирма Engie, австрийската OMV AG, холандската Royal Dutch Shell и германските Uniper и Wintershall.

Другият руски проект – "Турски поток", предвижда доставки на руски газ през Черно море до Турция по два тръбопровода с капацитет почти 16 милиарда кубически метра всеки. Синьото гориво от първата тръба е предназначен за турските потребители, а от втората - за Южна и Югоизточна Европа.

В края на ноември турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че първата тръба ще бъде пусната в действие на 8 януари. Втората тръба за Европа минава през България, Сърбия и Унгария, а инфраструктурата за проекта у нас трябва да бъде готова в първата половина на следващата година.

Полемика около проекта възникна и след като руският президент Владимир Путин обвини страната ни, че "умишлено бави" реализацията на проекта. В края на миналата година България актуализира своята енергийна стратегия, с което заяви, че проектът е стратегически за страната ни, заедно с проекта за изграждане на терминал за втечнен газ в Александруполис.

В последните месеци държавата сключи договор за изграждането на газопровода на стойност 1.102 млрд. евро със саудитски консорциум "Аркад" – ГРРБ. 

В началото на октомври държавната компания "Булгартрансгаз" подписа договора за изграждането на двете нови компресорни станции от газопровода. Изпълнител на строителните дейности е консорциумът "Ферощал Балкангаз". Той е съставен от българския строителен гигант "Главболгарстрой" АД, дъщерното му дружество "Главболгарстрой интернешънъл" АД и германската "Ферощал индустрианлаген ГмбХ", която има едва 10-процентов дял в обединението. Те спечелиха обществената поръчка през август 2019 г., като стойността на подписания договор е 350.8 млн. евро без ДДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във