Банкеръ Daily

Управление и бизнес

САЩ лансират руският реактор за АЕЦ "Белене" да отиде в АЕЦ "Козлодуй"

Американският посланик Херо Мустафа е посетила в четвъртък АЕЦ "Козлодуй", за да проучи възможността за партньорство при разработване на решение за бъдещите енергийни нужди на България.

Визитата е продължение на Меморандума за разбирателство в областта на ядрената енергия за граждански цели, подписан между САЩ и България на 23 октомври.

Посланикът и ръководството на АЕЦ "Козлодуй" са обсъдили как Козлодуй се възползва от предимствата в инфраструктурата и човешкия капитал, които трябва да го превърнат в център на българската ядрена енергетика за следващите поколения. Според съобщение на американското посолство двете страни са обсъдили хибридно решение, което максимално да използва оборудването, което България е закупила преди за проекта "Белене", допълнено от най-добрите в класа технологии от редица западни доставчици.

Такъв проект би бил по-устойчив от финансова гледна точка спрямо други опции и би се възползвал от вече съществуващите големи технически, екологични и сеизмични предимства на Козлодуй, висококвалифициран персонал, център за обучение, мерки за безопасност и сигурност и инфраструктура за пренос на електроенергия, се казва в комюникето за визитата на Херо Мустафа.

"Успешният хибриден проект в Козлодуй би гарантирал голям обем от безопасна, надеждна, безвъглеродна енергия за българските граждани, като същевременно укрепва енергийната независимост и сигурност на България", посочват от американското посолство.

Засега няма реакция от българското правителство.

През октомври обаче стана ясно, че правителството е възложило на министъра на енергетиката, а чрез нея на БЕХ, да влезе в преговори с компании в САЩ за проучване на технологии в ядрената енергетика, включително за малки модулни реактори. Петкова уточни, че това е свързано с изграждането на VII блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Теменужка Петкова поясни, че рестартирането на VII блок на АЕЦ “Козлодуй” е свързано с декарбонизацията на икономиката и целта за нулеви емисии през 2050 г., поставена от Европейския съюз.

По онова време министърът каза, че колкото до АЕЦ “Белене” - процедурата е в ход, съгласно решение на Народното събрание, което правителството ще изпълни. Има забавяне на отделните етапи от процедурата, тъй като кризата с COVID-19 е наложила реорганизация на целия процес, свързана с мерките за живота и здравето на хората.

Facebook logo
Бъдете с нас и във