Банкеръ Daily

Управление и бизнес

САЩ: Инвеститорите бягат от ендемичната корупция в България

Чуждестранните инвеститори остават загрижени за върховенството на закона в България. Наред с ендемичната корупция, инвеститорите цитират и други проблеми, възпрепятстващи инвестициите, включително трудности при получаването на необходимите разрешителни, непредсказуемост поради чести регулаторни и законодателни промени, спорадични опити за прекратяване на дългосрочни договори с държавата и неефективна съдебна система. Това е посочено в доклад на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат в страната ни.

България продължава да се възприема от много инвеститори като привлекателна дестинация за дребни инвестиции и с държавни стимули за нови инвестиции. Страната предлага най-евтината работна ръка в Европейския съюз (ЕС), ниски и фиксирани корпоративни данъци и данъци върху доходите. България обаче има най-ниския процент на производителност на труда в ЕС, а в средносрочен план производителността е допълнително изложена на риск поради бързо свиващото се население, посочват от департамента.

Вашингтон оценява положително присъединяването към еврозоната: "Правителството очаква да приеме еврото в началото на 2024 г., след присъединяването му към Европейския механизъм за обменни курсове (ERM II) през юли 2020 г. и Банковия съюз на ЕС през октомври 2020 г. Приемането на еврото ще премахне валутния риск и ще помогне за намаляване на транзакционните разходи с някои от ключовите европейски търговски партньори в страната."

Държавният департамент напомня, че през 2020 г. България е пострадала от пандемията и свързаните с нея локдауни, въпреки че въздействието върху икономиката не бе толкова силно, колкото в много други европейски страни. Бюджетният дефицит през 2020 г. е на ниво от 3% от БВП - най-ниският в ЕС.

"Туризмът, логистиката, индустрията на услугите и автомобилният сектор обаче бяха особено засегнати от пандемията. Българската икономика е спаднала с 4,2% през 2020 г. и се очаква да се възстанови през 2021 г., като прогнозите варират между 2.5 и 4.1% ръст. Очаква се това възстановяване да бъде предизвикано от по-високи заплати, финансирани от ЕС публични инвестиционни фондове и увеличаване на износа", коментират от департамента.

В експозето се припомня също, че България ще получи 6.2 милиарда евро безвъзмездни средства за възстановяване от ЕС, за да подобри икономиката си в различни области, включително зелена енергия, дигитализация и развитие на частния сектор.

"Няма законови ограничения за чуждестранната собственост или контрол върху фирмите. С някои изключения на чуждестранните субекти се дава сходно третиране като на българските фирми и техните инвестиции не се ограничават. Има силен ръст в разработването на софтуер, техническата поддръжка и аутсорсинга на бизнес процеси. Информационните технологии аутсорсингът привлякоха редица американски и европейски компании в България и много от тях създадоха глобални и регионални центрове за услуги в страната. Автомобилният сектор също привлича американски и чуждестранни инвеститори през последните години", посочва също Държавният департамент.

Ендемичната корупция и неефективната съдебна система обаче си остават големите предизвикателства за подобряването на инвестиционния климат в България, показва докладът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във