Банкеръ Daily

Управление и бизнес

САЩ дават 5,3 млрд. долара за лекарството срещу ковид на "Пфайзер"

Във вторник "Пфайзер" е подала заявление за разрешение за употреба на лекарството паксловид в САЩ и е заявила, че очаква да произведе 180 000 таблетки до края на следващия месец.

Американската фармацевтична компания "Пфайзер" подписа споразумение с правителството на САЩ за доставка на лекарството й срещу COVID-19 – Паксловид. Сделката е на стойност 5,29 милиарда долара, съобщи Ройтерс. 

Във вторник "Пфайзер" е подала заявление за разрешение за употреба на лекарството паксловид в САЩ и е заявила, че очаква да произведе 180 000 таблетки до края на следващия месец и поне 50 млн. до края на 2022 г.

„Този обещаващ вид лекарство може да ускори възстановяването ни от пандемията, като предостави още една животоспасяваща възможност на хората, живеещи с COVID-19“, каза американският министър на здравеопазването Хавиер Бесера.

Ако сделката бъде одобрена от регулаторните органи, Пфайзер ще започне да доставя лекарството в края на 2021 г.

Наскоро  компанията Пфайзер съобщи, че преговаря с 90 държави за доставка на разработено от нея хапче за лечение на ковид.

Клиничните изпитвания са показали, че то намалява с 89% риска от хоспитализиране или смърт при пациенти, застрашени от тежка форма на болестта. Заради добрите резултати изпитванията са спрени предсрочно.

Ако това се потвърди, медикаментът, наречен Паксловид, ще се окаже по-ефективен от хапчето на компанията "Мерк", което вече е одобрено за използване във Великобритания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във