Банкеръ Daily

Управление и бизнес

САЩ даряват пари за модернизация на "Топлофикация София"

Планът ще анализира възможностите за цялостна реконструкция, оздравяване и рекапитализация на общинското дружество.

Столична община приема от Агенцията за търговия и развитие на САЩ безвъзмездна финансова помощ за план за модернизация на "Топлофикация София" ЕАД. Планът ще анализира възможностите за цялостна реконструкция, оздравяване и рекапитализация на общинското дружество.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, ръководителят на Агенцията за търговия и развитие на САЩ  Ино Ибонг и американският посланик Херо Мустафа подписаха споразумение за безвъзмездно финансиране за плана на Столична община за анализ на възможностите за оздравяване, модернизация, и рекапитализация на "Топлофикация София" ЕАД.

Анализът ще бъде извършен от екип от висококвалифицирани американски експерти в областта на инженеринга, финансите и правото, ръководен от водеща международна инженерингова компания.

"Приемам с огромна благодарност безвъзмездната помощ от Агенцията за търговия и развитие на САЩ. Експертният анализ ще определи пътят за стабилизиране и модернизация на "Топлофикация София", която осигурява топлоснабдяване на почти 1 млн. столичани. Сърдечно благодаря на посланик Херо Мустафа и нейния екип, които работиха активно за осигуряването на тази стратегическа помощ за София. Убедена съм, че нашето партньорство ще продължи в сферите на екологията и образованието с проекти, които подобряват качеството на живот на столичани", каза кметът Фандъкова по време на подписване.

В рамките на проекта се предвижда да се проучат всички възможности за модернизация на топлопреносната мрежа в София. Проектът ще стартира с анализ и актуализация на изложените в доклада на Столичния общински съвет (от юли 2019 г.) препоръки за модернизация и за намаляване на емисиите. Ще бъдат изготвени конкретни предложения за етапите на реализация и предложения за финансиране, които да гарантират финансовата стабилност на дружеството.

Проучването ще бъде проведено в следващите месеци, като експертите от САЩ ще посетят съоръженията на "Топлофикация София". Те ще проучат техническото и финансовото състояние на дружеството, правната рамка и структурата на управление. Крайната цел е изработване на цялостен план с конкретни мерки за техническа модернизация и успоредно с това - за понижаване на емисиите на азотни оксиди, съгласно Директива 2012/27 на ЕС . Всички предвидени дейности ще поставят основата на модернизацията на столичното централно топлоснабдяване.
Изпълнението предвижда използването на най-добрите международни практики като еталон за текущата експлоатация и модернизация на топлоцентрали.

Очаква се работата по създаването на плана да стартира незабавно и да приключи до края на 2021 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във