Банкеръ Daily

Управление и бизнес

САЩ: България ще разполага с усъвършенствана и модерна система изтребители

Американският авиогигант и производител на изтребителите F-16 "Локхийд Мартин" уверява българското правителство, че ако се стигне до окончателен избор на тези самолети, българските Военновъздушни сили ще бъдат оперативно съвместими с НАТО за десетилетия напред. 

От компанията изтъкват, че изтребителят F-16 Блок 70, избран от България, е носител на най-модерните технологии и капацитет от 4-то поколение, които са на въоръжение в НАТО.

В позиция, изпратена до медиите, от "Локхийд Мартин" подчертават, че F-16 Блок 70 отговаря идеално на потребностите на българската национална отбрана и ще е гаранция, че военновъздушните сили ще използват най-модерния изтребител от 4-то поколение. Технологиите на този самолет са тествани, доказани и вече са в употреба на модернизираните F-16, които летят в Югоизточна Азия.

F-16 Блок 70 разполага с многоцелеви радар (AESA), базиран на технология, използван във F-22 и F-35. Радарът може да проследява 20 отделни цели едновременно и има обхват от над 160 морски мили срещу наземни цели, значително повече от другите изтребители от четвърто поколение, казва Джeймс Робинсън, директор "Международно бизнес развитие на F-16" в "Локхийд Мартин"

Офертата на американският производител включва и пълен пакет с обучение за пилоти и наземни екипи, логистика, помощно оборудване и оръжия за всички оперативни нужди. Американската страна изключва всякакви скрити разходи - на България няма да се налага да придобива каквито и да било допълнителни оръжия чрез отделни договори с трети страни или лицензи от правителства за интегрирането и използването им.

"България, която напредва в процеса на придобиване на F-16 Блок 70, може да бъде уверена, че ще разполага с доказана, усъвършенствана и модерна система изтребители, която ще гарантира десетилетия на оперативна съвместимост в рамките на конфигурация от стотици самолети, споделяна от военновъздушните сили на много страни от НАТО", посочва още Робинсън.

"Локхийд Мартин" потвърждава ангажимента си за програма, която ще донесе икономически и индустриални ползи за България. Компанията, която има клиенти в повече от 50 страни по света, разбира важността на партньорството и ще работи с правителствата на САЩ и България за идентифициране на възможности за намаляване на разходите за F-16 блок 70, докато трае процесът по придобиване на изтребителите.

В последните дни на 2018 г. експертната комисия препоръча на правителството купи F-16 вместо шведските "Грипен" и италианските "Юрофайтър". Докладът на комисията следва да бъде одобрен от кабинета, а след това и от парламента.

Народното събрание одобри инвестиционен разход в размер на 1.8 млрд. лв., с които да бъдат закупени най-малко 8 изтребителя.

Предстоят преговори на междуправителствено ниво между САЩ и България, ако докладът с избора на F-16 бъде утвърден от законодателния орган. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във