Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Санкциите "Магнитски" - положителен знак за инвеститорите

Министерският съвет започна инициатива "Властта говори! Открито".

Първи отговаря на въпросите на граждани министърът на икономиката Кирил Петков.

https://www.facebook.com/Government.of.Bulgaria/videos/225379119449247

Петков определи като поредна глупост проекта на предишната власт за изграждане на административен небостъргач в "София тех парк".

"Небостъргач от 90 000 кв. м строят държави с нефтени находища. каквито нямаме. Смущаващ е и начинът, по който е възложен, за него са били заделени 150 млн. лв.  Без търг и поръчка Държавната консолидационна компания я възлага на държавната фирма "Монтажи", а тя ги дава на трета фирма", припомни министърът. Според него бъдещето на този проект е той бъде прекратен, но въпросът е как да се върнат парите. По думите му се подготвя и сигнал към прокуратурата.

Втората голяма тема, коментирана от Кирил Петков, бе немската инвестиция в завод за електромобили край Ловеч. Фирмата "Next.e.GO" ще строи на терен, собственост на братя Домусчиев, но мажоритарен собственик на завода ще е германската компания, уточни икономическият министър. Той каза, че продукцията ще е предимно за износ, но покрай този завод може да бъдат привлечени допълнителни автоинвестиции.

"Един от директорите на "Бош" ми каза, че наблюдават две компании за електромобили. Едната е Next.e.GO. Ако агресивните им планове се осъществят, то "Бош" ще помислят дали да не преместят една от фабриките у нас", посочи той и добави, че ако се работи 3-4 г. по тази логика, то ще се привлекат много повече инвеститори и България ще тръгне по пътя да стане богата държава.

Кирил Петков заяви, че би зачеркнал още един проект на предишното управление - би затворил Държавната петролна компания. Той смята, че трябва да се направи пълна ревизия на дейността на държавния резерв и на конкурсно начало да се търси фирма, която да го управлява.

Той смята, че държавата трябва да излезе от собствеността си в Първа инвестиционна банка, тъй като самата й роля на държава не е да е част от търговските банки. Според него трябва да се излезе по такъв начин, че да не се губят пари, а до тогава е разумно ББР да има човек в борда на ПИБ.

Въпреки че се определи като десен човек, Петков подкрепи увеличението на пенсии, защото твърде много пенсионери живеят под линията на бедност.

Относно санкциите по закона „Магнитски“ и как те са се отразили на имиджа на държавата пред чуждестранните инвеститори министърът обясни, че изненадващо те са се отразили положително.

"Голяма част от инвеститорите казаха - това което се случи с "Магнитски" е точката на преобръщане. Те са знаели, че има огромна корупция, но това, че правителството е направило правилните стъпки в тази насока е най-положителното нещо за фирмите и инвеститорите", каза Петков.

Служебният икономически министър подкрепи инициативата за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, защото по думите му имаме огромен проблем с прокуратурата.

Другата политическа тема, засегната от Петков, бе оставането му в креслото на икономически министър. Според него министри от служебния кабинет биха останали и в редовно правителство, но ако политическите партии, които го излъчват им гарантират свобода на действие. "Ако контролът надделее няма смисъл да съм министър, не мога да работя със зависимости", допълни Кирил Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във