Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Санкции за две столични болници, нарушили реда при ваксиниране

Министерството на здравеопазването съобщи, че ще глоби две столични лечебни заведения заради неспазване на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. 

След проверка на Столичната регионална здравна инспекция са съставени актове за установяване на административно нарушение на управителите на Многопрофилна болница за активно лечение „Сердика“ и Специализирана болница за активно лечение „Свети Лазар. Актовете са на основание чл. 5, ал. 2 от Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България и т. 4 от Заповед № РД-01-726/23.12.2020 г. на министъра на здравеопазването. Според нея имунизационната кампания трябва да започне приоритетно, като обхваща лица от целевите групи, определени с фази I-V на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.

За нарушението, съгласно чл. 229, ал. 3 от Закона за здравето, ще се наложи имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв.

Случаят в болница "Сердика" получи гласност след като моделът Гери Дончева качи в началото на януари в социалните мрежи клип как се ваксинира. Моделът призова и другите хора да се ваксинират. И уточни, че е попаднала в първата група имунизирани в болница “Сердика”, тъй като е неин пиар. Последвалата реакция в социалните мрежи я учудила.

"Аз съм служител на лечебното заведение. По трудов договор длъжността ми е координатор "Пациенти" и също така се грижа за връзките с обществеността. Тоест отговарям на всичките запитвания на пациенти, които изпращат на онлайн платформите ни”, обясни моделът

Освен електронно, Дончева общувала с пациентите и лично, твърди и управителят на болницата д-р Методи Янков и обясни казуса с малкото медици, които желаели да се имунизират.

Facebook logo
Бъдете с нас и във