Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Санирането започва в края на лятото

Санирането на жилища по новата национална програма ще започне към края на лятото, обявиха депутати от ГЕРБ. Те раздадоха разяснителни брошури на колегите си. Програмата на управляващите за саниране на панелните жилища ще предостави 100 процента безвъзмездна финансова помощ за допустимите сгради. Над един милион домакинства живеят в панелни сгради.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че основният проблем е свързан с консолидацията със собствениците на ниво блок, които трябва да регистрират сдружение с управителен съвет.
Нито един от тези разходи няма да остава за сметка на общинския бюджет. Схемата предвижда предоставяне на авансово плащане към общините, което да не натовари допълнително общинските бюджети.

"Ние използваме три пъти повече енергия за да отоплим един квадратен метър в своето жилище, отколкото използват в Германия. Един милиард лева е сумата за 2015 година. Тя ще позволи мерки за енергийна ефективност на около 20 процента от панелните сгради в държавата. Обхватът по тази програма с този ресурс ще бъде около три, четири хиляди блока на територията на цялата страна", разясни пък депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във