Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Санирането ще глътне още 3 млрд. лева

Предвиждат се нови 3 млрд. лева за саниране на сградите, каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на онлайн видеоконференция, организирана от зам.председателя на групата "Обнови Европа" в Европейския парламент Искра Михайлова на тема: "Вълната от саниране - пътят към неутрално въглеродна Европа". Към момента по националната програма за саниране са отпуснати над 2 млрд. лева.

Тези пари да се планира да се използват от Плана за възстановяване на ЕС към нова програма за саниране на сградите. Те ще се използват не само за саниране на частни сгради, но и в публични и бизнес сгради. Предвидени са 1,6 млрд. лева да бъдат ползвани за саниране на частни сгради, посочи вицепремиерът.

Томислав Дончев добави, че освен санирането, трябва да се приложат и други мерки за постигането на ефективна енергийна ефективност. Той даде за пример поставянето на фотоволтаични системи на покривите на сградите, хидропомпи и др. решения. Освен това може да се използват и нови технологии като поставянето на термопомпи.

282 млн. лева ще бъдат насочени за енергийно обновяване на промишлени сгради. Предвиден е и четвърти компонент - мерки за енергийна ефективност на системи за външно изкуствено осветление с бюджет 452 млн. лева.

Националната програма за саниране започна през 2015 г., в навечерието на тогавашните местни избори, като за нея бяха предвидени 1 млрд. лв. от държавния бюджет. Две години по-късно бюджетът отпусна още 1 млрд. лв. за довършване на започнатите дейности. 

През 2017 г. програмата за безплатно саниране на жилищни сгради бе спряна. Тогава правителството обясни, че програмата е несправедлива, защото облагодетелства собствениците и вдига цените на имотите им. Идеята беше те да се включат финансово в санирането, но това не се случи.

"За нас е ясно, че хората, ако трябва да извадят дори и 10 лв. в брой, винаги ще има някой против, а ние не искаме програмата да бъде блокирана, а да започне бързото изпълнение", обясни регионалната министърка Петя Аврамова.

Явно управляващите не желаят да дразнят хората предизборно, затова ще обновят домовете на някои безплатно.

Изпълнението се очаква да започне от 2021 г. с многофамилни сгради, които вече са сключили договори с общините и документите им са одобрени в Българската банка за развитие. Има над 3000 чакащи блокове. През месец април трябва да има утвърден план и да се стартира с бързи действия. По сега действащата програма са финансирани 2022 блока.

Facebook logo
Бъдете с нас и във