Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Санирането продължава да е голямата гордост на управляващите

1917 блока са обновени в резултат на изпълнението на мерки по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

В края на годината регионалното министерство не пропусна да похвали санирането, което досега е глътнало над 2 млрд. лева. Предстои за него да бъдат отпуснати още толкова.

Ведомството обяви, че 1917 блока са обновени в резултат на изпълнението на мерки по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. 105 остават за довършване.

Общият брой на сключените договори за финансиране на мерки за повишаване на енергийната ефективност с Българската банка за развитие е 2022. От въведените в експлоатация 1917 многофамилни жилищни сгради най-много са в градовете  Бургас (205), Благоевград (143), София (118) и Хасково (100).

За всички одобрени за участие в програмата сгради от 16 области в страната предвидените мерки са изпълнени. Това са Бургас (с 236 санирани блока), Благоевград (189), Стара Загора (111), Пазарджик (69), Кюстендил (65), Перник (62), София област (61), Кърджали (58), Смолян (55), Габрово (50), Шумен (45), Ямбол (39), Враца (36), Търговище (33), Разград (22), Монтана (18). Това са общо 1149 блока, семействата в които вече живеят в по-топли жилища и в по-комфортна среда.

През следващата година ще започне работа по новата Програма за подобряване на енергийната ефективност на сградния фонд по Плана за възстановяване и устойчивост на България, която ще обхване не само жилищните, но и публичните и промишлените сгради. За тези мерки са предвидени 2,5 млрд. лв., като най-големият ресурс – 1,7 млрд. лв., ще бъде насочен към санирането на жилища. За първи път програмата ще включва не само панелни блокове, но и еднофамилни сгради.

Според критиците на програмата за саниране безплатната услуга е несправедлива, защото облагодетелства отделни хора, като вдига цените на имотите им с общите пари. Някой пък питат :"Може ли един квадратен метър грубо строителство да струва малко над сто лева (по данни от строители), а един квадратен метър саниране да е поне два пъти по-скъпо?".

Facebook logo
Бъдете с нас и във